Disznófeltámadás: Tényleg véglegességet jelent a halál állapota?

Disznófeltámadás: Tényleg véglegességet jelent a halál állapota?

Fotó: Unsplash/Laura Anderson

Nem, a kutatók nem hozták vissza a halálból a disznókat, vagy legalábbis nem úgy. Viszont kétségtelen, hogy egy különleges kezelés révén bizonyos életfunkciókat képesek voltak visszaállítani az egy órán keresztül halott sertések szerveiben és szöveteiben. Bár az eredménynek egyelőre nincsen orvosi jelentősége, hosszú távon felvetheti, hogy a halál jelenleg használatos definíciója tartható-e, és tényleg véglegességet jelent-e a halál állapota.

Az amerikai Yale Egyetem kutatói ellátogattak egy connecticuti sertésfarmra, és vásároltak néhány disznót. Az állatokat azonban nem a konvencionális módon tervezték használni (sonkának, szalonnának, kolbásznak), hanem három napon keresztül megfigyelték, majd elaltatták őket. Amikor már mélyen aludtak (tehát nem éreztek fájdalmat, nem szenvedtek), áramütéssel leállították a szívüket. Egy órán keresztül hagyták őket halottnak lenni, majd lélegeztetőgépre helyezték őket, és újraindították altatásukat is. Az állatok egy részének a kutatók által kifejlesztett, vért és még egy tucatnyi egyéb hatóanyagot (például véralvadásgátlót) tartalmazó oldatot adtak – amit OrganExnek neveznek –, a többieket nem kezelték sehogyan, illetve voltak olyan disznók is, amelyeket úgynevezett műtüdőre (ecmo-készülékre) helyeztek. Ez utóbbi olyan berendezés, amely ellátja a tüdő funkcióját, vagyis oxigén- és szén-dioxid-cserét végez a vér és a külvilág között. Például a végstádiumú covidbetegeknél alkalmazzák, utolsó szalmaszálként.

• Mi történt a disznókkal, valóban visszatértek a halálból?
• Milyen emberorvosi vonatkozásai lehetnek a kísérletnek?
• Biztosan megmásíthatatlan halálos ítéletet jelent a halál?

A teljes cikket a Magyar Hang augusztus 19-én megjelent, 2022/34. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!