Kritikai talpnyalás

Kritikai talpnyalás

Deák Dániel posztja

Óriás térben lézengő emberek láthatók azon a fotón, amellyel Deák Dániel kormányközeli politikai elemző próbálta meg összefoglalni az október 14-ei diáktüntetést. Facebook-posztjában, megkérdőjelezve közönsége vizuális kreativitását, meg is magyarázta a szellős Hősök teréről készült képet: „Sikertelen a mai baloldali tüntetés”. A nyilvánvaló csúsztatásra kár lenne szót vesztegetni, mert bár a középiskolás fiatalok az elmúlt évek leglátványosabb tüntetéseit hozták össze október első két hetében, a kormányzati propaganda a céljai elérésén túl már nem foglalkozik a valósággal.

Nem is az izzadságszagú ferdítés az érdekes, hanem a közlés vágyott totalitása – és annak látványos kudarca. Deák Dániel – és a hozzá hasonló, állami támogatásból működő megmondóemberek – maradéktalanul kitöltenék a konzervatív értelmiségi narratívát, de sajnos legalább olyan szellősen lézengenek az óriás térben, mint a „sikertelen baloldali tüntetésről” készült fényképen a demonstrálók. Egy pszichologizáló értelmezés akár le is buktathatná a propagandistát, aki e szerint a fotóval nem a diákokat, hanem a saját munkáját kívánta lejáratni. Ez jutott nekünk: valódi értékelvű véleményvezérek helyett néhány meghasonlott kormányszócső.

A teljes cikket a Magyar Hang október 21-én megjelent 2022/43. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!