Engedélyezték Elon Musk cégének, hogy megkezdhesse az emberkísérleteket

Engedélyezték Elon Musk cégének, hogy megkezdhesse az emberkísérleteket

Az agyba ültetett csip fantáziaképe (Fotó: NC State University)

Elon Musk mindig is szeretett az őrült, milliárdos zseni szerepében tetszelegni, bár az utóbbi időszakban, főként a Twitter egyre nagyobb katasztrófának tűnő felvásárlása óta az őrült jelzőn van a hangsúly. E hangulat közepette érkezett a hír: az amerikai gyógyszerhatóság, az FDA engedélyezte Musk cége, a Neuralink számára, hogy megkezdhesse az emberkísérleteket. A Neuralink, ahogy erre neve is utal, az emberi agy és a számítógépek összekapcsolásán dolgozik (elsődlegesen orvostudományi céllal), ami sokak szerint túlságosan is Muskhoz illő cél.

Bár jelenleg kevés Muskhoz köthető cég mondhatja el magáról, hogy története legfényesebb időszakát éli, a mostani bejelentésig talán az agyi implantátumok fejlesztésén dolgozó Neuralink sorsa volt közülük a leghányatottabb. A tulajdonos híresen nagyotmondó tweetjeiben az utóbbi négy évben már legalább négyszer bejelentette, hogy a cég bármelyik pillanatban megkaphatja a jóváhagyó pecsétet az amerikai gyógyszer- és orvosieszköz-engedélyezéssel foglalkozó Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságtól (FDA) arra, hogy végre emberen (pontosabban emberben) is kipróbálhassa az emberi központi idegrendszer és a számítógépek között közvetlen – tehát az érzékszerveket megkerülő – kapcsolatot teremtő csipjeit.

• Mekkora realitása ezen eszközök működésének?
• Mennyire veszélyes mindez?
• Mik lehetnek Musk hosszú távú álmai?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap június 16-án megjelent, 2023/24. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!

Címkék: Elon Musk, agy, Neuralink