Államosítás vagy értékmentés? – A Libri felvásárlása és ami mögötte van

Államosítás vagy értékmentés? – A Libri felvásárlása és ami mögötte van

Libri könyvkerekedés Budapesten (Fotó: Magyar Hang/Lukács Csaba)

Milyen hatása lehet a könyvpiacra és a kulturális életre, hogy a kormányközeli Mathias Corvinus Collegium felvásárolta a Libri Csoportot, és milyen súlyos problémákról tereli el a figyelmünket a nagy vihart kavart ügy?

Folytatódik a területfoglalás a kulturális életben: a több száz milliárd forinttal megtámogatott kormányközeli tehetséggondozó, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) megszerezte a piacvezető magyar könyvkereskedelmi és -kiadói hálózat, a Libri Csoport többségi tulajdonát. Az MCC 2021-ben vásárolta be magát a cégbe – akkor még kisebbségi tulajdonosként –, és naivitásnak tűnhetett azt gondolni, hogy megelégszenek ennyivel, a június 13-án bejelentett akvizíció híre mégis felkavarta a kulturális élet egészét. Az érintett felek igyekeztek megnyugtatni a közvéleményt, hogy az állam felbukkanása nem jelent érdemi változást, de a pánikhangulatot így sem sikerült megelőzni. A reakciók legalábbis nem a békés konszolidáció irányába mutatnak: a bejelentést követően több szerző jelezte, hogy távozik a Libri Csoport kiadóitól.

A kormány vezényelte ideológiai háborúban is hatékony egységként működő MCC megjelenésében többen a könyvpiac feletti totális kontroll veszélyét látják. Ebben a disztópikus vízióban a könyvesboltok polcait a gender-, LMBTQI-, Soros- és Brüsszel-ellenes kötetek lepik el, míg a hatalommal szemben kritikus szerzők munkái a raktárak mélyén porosodnak majd. Az általunk megkérdezett – jellemzően nevük elhallgatását kérő – könyves szakemberek és írók reális veszélynek tartják a piac átpolitizálását, de az szerintük semmiképpen sem egyik pillanatról a másikra, sokkal inkább lassú, alig észrevehető lépések mentén megy majd végbe. A drasztikus állami beavatkozástól való félelem ez alapján indokoltnak tűnik ugyan, mégis káros lehet, mert eltereli a figyelmet a könyves szakma jó ideje nyilvánvaló aránytalanságairól. A helyzet megoldása a Libri Csoport felvásárlásával még távolabb került.

• „Ez nem csupán egy üzleti tranzakció.”
• „Utoljára a nyolcvanas években volt ilyen nyilvánvaló az állami beavatkozás.”
• Milyen veszély leselkedik a kis kiadókra?

A teljes cikket a
Magyar Hang hetilap június 23-án megjelent, 2023/25. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!