950 forint a kávé, 380 a sör

950 forint a kávé, 380 a sör

Swarovski Kristallwelten (Fotó: Magyar Hang/Grimm Balázs)

Péter a zsebében kotorászott, majd előhúzott egy kulcsot, és letette az asztalra. – Én most néhány hétig itthon leszek, menjetek ki Tirolba, lakhattok az apartmanban, amit bérlek – mondta, majd kortyolt egyet a kávéjából.

Nagy volt az öröm. G. úr később megnézte: a legnagyobb szállásfoglaló oldal szerint ugyanott 198 ezer forint egy kétszobás apartman három éjszakára három embernek. Erre pedig nem lett volna pénzük. Pedig Hende Csaba volt honvédelmi miniszter nemrég posztolta a Facebook-oldalára, hogy „Nagyjából utolértük az osztrákokat!” – Biztosan így van, pláne, hogy már a szállást sem tudnánk megfizetni ott, pedig nem egy luxushotel – gondolta néhány nap múlva G. úr, miközben szendvicseket csomagolt az útra.

Péter egyébként eredetileg pedagógus, de felszolgálóként dolgozik egy seefeldi étteremben. Nem, nem a státusztörvény miatt lett pályaelhagyó, már hét éve kint keresi a kenyerét. Néhány hónap munka kint, néhány hónap pihenés itthon. Közben utolérte Magyarországot, a menyasszonyával vettek egy lakást Pesten, meg egy kis hétvégi házat a Balatonhoz közel. G. úr tapintatból nem kérdezte meg, mennyit keres, ahogyan azt sem, hosszú távra mennyi a bérleti díja az egyszobás apartmannak.

• Mik az osztrák életérzés kulcsszavai?
• Miben értük utol az osztrákokat valóban?
• Mennyibe kerül a kenyér vagy éppen az éttermi étel?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!