„Korábban soha nem akartam ifjúsági regényt írni meleg főhőssel, de most már nagyon szeretnék”

„Korábban soha nem akartam ifjúsági regényt írni meleg főhőssel, de most már nagyon szeretnék”

Kiss Judit Ágnes írónő (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Vannak bizonyos hívószavak, a kormány pedig kihasználja, hogy ezekre az emberek rezonálnak. Vannak, akiknek ha azt mondják, „antikommunista” vagy épp „keresztény”, onnantól a szemüket is kilophatják, akkor is hinni fognak a kormánynak – erről is beszélt a Magyar Hangnak adott interjújában Kiss Judit Ágnes. Az írónő szerint nagyon sok embert meg lehet szerezni a homofób szólamokkal is. Az lehet a homofóbia mögött: az életem rossz, de legalább van valaki, akit lenézhetek. „De legalább nem vagyok buzi.” – Nálam az egésszel azt érték el, hogy korábban soha nem akartam ifjúsági regényt írni meleg főhőssel, de most már nagyon szeretnék – fűzte hozzá.

Beszélt arról is, hogy a rendszerváltás után alakult ki a „mi” és a „ti” ellentétpárja, a mieink és a tieitek. Pedig nem lesz feltétlenül oké valami még akkor sem, ha úgymond az én védelmemre teszik. – Amikor Pankotai Lili ominózus szövege elhangzott, nekem az nem tetszett. Kaptam is emiatt hideget-meleget, hogy hogyan gondolhatom így. Pedig nem fog attól bejönni, hogy az „enyéim” azt mondják – mondta, kiemelve, hogy ettől még elítéli, amit az iskolában műveltek vele.

• Mi miatt lehetnek sokan ennyire ráfeszülve a melegek témájára?
• Mit tud mondani egy olyan kereszténynek, aki azt mondja, nem a meleg emberrel van gondja, viszont a Biblia a megélését bűnnek tekinti? 
• Van olyan közeg, amelyben zavarná egy szövege felhasználása?
• Mennyire fontos a megbocsátás, a kegyelem?