Tönkreteheti az ukrán cukor az utolsó magyarországi gyárat

Tönkreteheti az ukrán cukor az utolsó magyarországi gyárat

Kristálycukor (Forrás: Unsplash)

 

A mészkemence begyújtásával szeptember 20-án megkezdődött a 130. cukorrépa-feldolgozási kampány Kaposváron, amely 120–130 napon át tart. Idén erős kampányra számít az ágazat, hiszen a termelők a tavalyinál 60 százalékkal nagyobb területen, 13 651 hektáron vetettek cukorrépát a cukorgyár ellátásához. – Az eddigi tapasztalatok szerint a termés döntő része átlagos vagy jó minősítésű, mennyisége most 56–62 tonna között mozog hektáronként, de ez még emelkedhet, mert a később felszedett cukorrépának nagyobb lesz a termésátlaga – vélekedett Csóri Csaba, a Dunántúli Térségi Cukorrépa Termesztők Szövetségének elnöke. A termelők tonnánként 50 eurós árra (19 500 forint) számíthatnak a cukorrépáért, ami hatalmas elmozdulást jelent a korábbi évek stagnáló, 27–30 eurós árszintjéhez képest. A világpiacon most jól megy a cukor, Európában 900 euró (350 ezer forint) körül mozog a tonnánkénti ár, és a kereslet is nőtt, miután a mesterséges édesítőszerek egészségre gyakorolt hatása kapcsán kételyek merültek fel.

A hazai termelők számára kedvező helyzetet azonban teljesen felülírhatja a kormány váratlan húzása, miszerint törlik az ukrán nád- és répacukrot a mezőgazdasági termékek importtilalmi listájáról. Így október 10-e óta szabadon hozható Magyarországra a cukor, akár fogyasztásra, akár további feldolgozásra.

• A kormány mely intézkedése üthet nagyot a hazai cukoriparon?
• 
Mennyivel esett vissza a cukorrépa termőterülete?
• 
Miért vannak előnyben a hazai cukorrépa termelőkkel szemben az ukrán gazdák?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap 2023/42. számában találja. Vegye meg október 26-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!