Lengyel mintát javasolnak a nyugdíjrendszer átalakításához

Lengyel mintát javasolnak a nyugdíjrendszer átalakításához

Postás dupla nyugdíjat kézbesít egy nőnek a főváros XIII. kerületében 2023. február 8-án (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A lengyel modellre épülő új nyugdíjrendszer bevezetését javasolják a nyugdíjpénztárak és a nyugdíjbiztosítók, amelynek lényege, hogy a fizetések egy részét a munkaadók adómentesen fizethetnék a dolgozók egyéni nyugdíjszámlájára. Ide a munkavállalók szintén utalhatnának, és az állam is hozzájárulna a megtakarításhoz. Az elképzelések szerint az egyéni befizetések után járó, 9 éve változatlan állami támogatást is emelni kellene.

Várhatóan 2025 első negyedévét követően alakítják át a nyugdíjrendszert. A tervek közül mind az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ), mind a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) a munkavállalói tőkeprogramként működő lengyel modell módosított változata mellett tette le a voksát. Ennek lényege, hogy a munkavállalók a munkába állást követően automatikusan kerülnek a rendszerbe, de bármikor kiléphetnek belőle. A dolgozók bruttó munkabérük 2–4 százalékát fizethetik be egyéni számlájukra, amelyet a munkáltató 1,5–4 százalékkal egészíthet ki. Ehhez az állam induláskor 250 zlotyt (21 400 forint) tesz hozzá, majd minden évben további 240 (20 560 forint) zlotyt. Kilépés ugyan bármikor lehetséges, ez esetben azonban az állami támogatást és a munkáltatói befizetés harminc százalékát vissza kell fizetni, valamint a tőkebefektetés utáni nyereségadót.

• Miben tér el a javasolt magyar rendszer a lengyel példától?
• 
Hogyan lehet ösztönözni a nyugdíjcélú megtakarításokra a munkavállalókat?
• 
Mi jelenti a legnagyobb veszélyt a magyar nyugdíjrendszerre?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap 2023/48. számában találja. Vegye meg december 7-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!