Orbán Viktor a barikád túloldalán

Orbán Viktor a barikád túloldalán

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (j) fogadja lengyel hivatali partnerét, Andrzej Dudát Kijevben 2022. augusztus 23-án (Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)

Mi nem vérrel, hanem pénzzel és fegyverrel fizetünk az ukrán szabadságért. Mi, azaz a lengyelek ebben a háborúban a nyugati oldalon állunk, miközben Orbán Viktor a barikád túloldalán – erről is beszélt a Magyar Hangnak adott interjúban Bogdan Góralczyk lengyel politológus. A Varsói Egyetem Európai Tanulmányok Központjának professzor szerint az európai integrációt illetően viszont már egy az oldal, nem kapta meg például eddig az újjáépítési pénzeket sem Lengyelország, sem pedig Magyarország.

Beszélt az interjúban arról is, hogy ha a lengyelek valakinek nem akarnak jót, akkor azt kívánják neki, hogy éljen Oroszország és Németország között. Nem meglepő tehát, ha most lehetőséget látnak a jelenlegi helyzetben arra, hogy amerikai segítséggel lerendezzék az „orosz kérdést”. – Nagy az esély ugyanis arra, hogy Oroszország ebből a háborúból sokkal gyengébben kerül ki, és ez erősíti Lengyelország biztonságát – fogalmazott.

• Megosztja-e az Európai Uniót Varsó elkötelezett atlantizmusa?
• A lengyel középhatalmi ambíciók vagy Orbán Viktor politikája miatt fagyott le a visegrádi együttműködés?
• A lengyel átlagember hajlandó áldozatot vállalni az ukrán szabadságért?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!