„A franciák miatt éhezünk, inkább jöjjenek az oroszok”

„A franciák miatt éhezünk, inkább jöjjenek az oroszok”

A puccsot végrehajtó Amadou Abdramane ezredes támogatói az ország függetlenségéért és a külföldi beavatkozás ellen rendezett tüntetésen Niger fővárosában, Niameyben 2023. augusztus 3-án (Fotó: MTI/AP/Sam Mednick)

 

Saját gárdistái puccsolták meg Niger első, demokratikusan választott elnökét, Mohamed Bazoumot, Abdurahaman Csiani tábornok vezetésével még július 26-án. Az „indok” pont ugyanaz volt, mint a szomszédos Maliban és Burkina Fasóban: mivel a kormány és az egykori gyarmatosítók, a franciák ott állomásozó erői nem tudták megvédeni az országot az iszlamista támadásoktól, ezért a hadsereg inkább átveszi a hatalmat. Igen ám, de az iszlamista támadások maradtak.

Az 1,26 millió négyzetkilométeres Nigerben mintegy 25 millióan laknak, akiknek több mint 99 százaléka muszlim. Az elégedetlenséget a helyszíni riportok szerint nemcsak az iszlamisták támadásai szították, hanem a mérhetetlen szegénység is. Közben Niger a világ hetedik legnagyobb uránkészletével rendelkezik, ennek negyede pedig Európába vándorolt – ami a franciák számára sem mindegy, ezért is működtettek katonai bázist az országban. „Kiszipolyozták az ország összes erőforrását, így például az uránt, a kőolajat és az aranyat. A legszegényebb nigeriek Franciaország miatt nem tudnak naponta háromszor enni” – mondta BBC-nek egy névtelenséget kérő üzletember.

• Mit keres a Wagner-csoport a térségben és milyen „áldásos tevékenységet” folytattak például Maliban?
• Miért van egy hullámhosszon a nyugattal Orbán Viktor Niger esetében, miért álltak ki a megpuccsolt elnök mellett?
• Mi lesz az uránnal?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap augusztus 4-én megjelent, 2023/31. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online! 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!