A gyűlölet hatalma

A gyűlölet hatalma

Orbán Viktor miniszterelnök (j), mellette Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (b) szavaz az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. június 15-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Danis Tanovic Senkiföldje című filmjében ellenséges katonák rekednek a szerb–bosnyák frontvonal lövészárkában. Egyiküket – halottnak gondolván – taposóaknára fektetik, amit lehetetlen hatástalanítani, vagyis amint a férfi megmozdul, meghal. A médiaérdeklődés középpontjába került ügyet végül bravúrosan oldják meg a békefenntartók: hazudnak. Egy statisztát hoznak ki hordágyon a lövészárokból, az áldozat pedig magára hagyva fekszik tovább a robbanószerkezeten, amíg rá nem sötétedik, és elindul a végefőcím. A válságkezelés e cinikus módja mindannyiunk számára ismerős lehet, hiszen jó ideje ezek a látszatintézkedések határozzák meg az életünket. A kormány diadalittasan mutatja fel sorra a megmentetteket, miközben a valódi áldozatok – a társadalom egyre nagyobb része – csendben várják a robbanást. A héten elfogadott pedofiltörvénnyel pedig még tovább merészkedett a hatalom, már nem csak a közvéleményt verik át, de az aknát is ők maguk telepítik.

Ha beszélhetnénk még egyáltalán a Fidesz hitelességéről, akkor azt vélhetően tovább erodálták volna az elmúlt évek (szexualitáshoz köthető) botrányai. Három rendkívül különböző eset, amelyek közül kettő, Borkai Zsolt és Szájer József ügye a kormánypárt által hangoztatott ideológiák mentén kijelölt normativitást és így a Fidesz erkölcsi integritását kérdőjelezte meg; Kaleta Gábor korábbi perui nagykövet azonban ennél jóval többet tett: 19 ezer, gyermekekről készült pornográf felvételt tárolt a számítógépén. A pedofíliát – ha az a hatóságok szándéka ellenére nyilvánosságra kerül – nem lehetett mentegetni, nincs az az elvetemült rendszer, amely védelmébe venné az elkövetőt, egy leleményes vezetés azonban ki tudja használni a rettenetes eset okozta sokkot.

Erről is olvashat a cikkben:
• „Magyarországon nem a karhatalom veri majd félholtra, és keríti körbe szögesdróttal azt, akire a homoszexualitás gyanúja vetül. Meghagyják a piszkos munkát a társadalomnak.”

A teljes cikket a Magyar Hang június 18-án megjelent 2021/25. számában találja (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!