A kormányfő tévedése

A kormányfő tévedése

Szergej Lavrov és Szijjártó Péter (Fotó: Szijjártó Péter/Facebook)

Miközben megdöbbenést keltett Orbán Viktor tusnádfürdői beszédének „kevert fajú” népekről szóló kitétele a mostani hatalom ellenfelei és kritikusai körében, addig kissé elsikkadt a hazai közbeszédben előadásának azon része, amelyben a kormányfő lényegében az általa vitt külpolitikai vonal súlyos gondjait ismerte be.

„NATO- és európai uniós tagok vagyunk, és közben kiegyensúlyozott politikai viszonyt és gazdasági kapcsolatokat ápolunk Oroszországgal. A magyar példa bizonyítja, hogy ez lehetséges” – jelentette ki Orbán Viktor 2022. február 12-én szokásos évértékelő beszédében. Ez a kijelentés jól tükrözte a NER külügyi hintapolitikáját: Magyarország egyfelől bent van a NATO-ban és az Európai Unióban (formálisan tehát a nyugati szövetségi rendszer tagjai vagyunk), másfelől jó kapcsolatokra törekszik Oroszországgal és Kínával, a Nyugat ellenfeleivel. Februárban az amerikai vezetés arra figyelmeztetett, hogy Oroszország Ukrajna katonai megtámadására készül. Már ekkor lehetett sejteni, hogy egy orosz–ukrán háború új fejezetet nyit a nemzetközi kapcsolatok történetében, vagyis Magyarország addigi Oroszország-politikája folytathatatlanná válik, hiszen a nyugati rendszer tagjaként nem illik tovább barátkozni a támadást végrehajtó oroszokkal.

Csakhogy – ma már tudjuk a Hvg-től – Orbán a magyar hírszerzéstől azt az értékelést kapta, hogy nem várható háború Oroszország és Ukrajna között. A választások után az Információs Hivatal vezetőjének távoznia kellett tisztségéből, ám a hibát – vagyis hogy a miniszterelnök nem kapott megfelelő tájékoztatást a titkosszolgálatoktól a sorsdöntő napokban – utólag már nem lehet meg nem történtté tenni, legfeljebb reménykedni lehet abban, hogy a jövőben a kormány vezetője jobb, megalapozottabb jelentéseket fog kapni a hírszerzéstől. Ám a kormányfő felelőssége ettől még nem kerülhető meg, hiszen a fent idézett beszéd elhangzásakor pusztán a nyilvános információk alapján is lehetett tudni, hogy rendkívül válságos a helyzet, és erről a kormányfő február elejei moszkvai látogatásán is képet kellett, hogy kapjon, hiszen a válság (majd a háború) egyik főszereplőjével, Vlagyimir Putyin orosz elnökkel öt órán át tárgyalt.

A teljes cikket a Magyar Hang július 29-én megjelent, 2022/31. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!