Tízmilliárdok áramlanak a Kommentár Alapítványhoz

Tízmilliárdok áramlanak a Kommentár Alapítványhoz

A szepezdi konferenciaközpont (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Tízmilliárdok áramlanak a Kommentár Alapítványhoz, amely kultúra helyett a jelek szerint inkább székházakat épít.

Fűnyírórobot siklik a park milliméter pontosan nyesett, smaragdzöld gyepén. Távolabb kertész hajladozik munka közben; a posztmodern idillnek egy konferencia-központ minimalista, üveg és látszóbeton monolitja ad keretet. Más mozgás látszólag nincs a Kommentár Alapítvány balatonszepezdi birtokán – legalábbis a Petőfi utcából nézve. Ám a csend megtévesztő, hiszen a betontömb mögött építkezés zajlik, a munkások legalább tíz apró nyaralóépületen dolgoznak. Hogy ez mégsem annyira szembeötlő, az a telek monumentális, 1,1 hektáros méretével magyarázható: az alapítvány szepezdi központja egy korábbi üdülő teljes területét foglalja el.

A Kommentár néven folyóiratot is kiadó alapítvány 2019-ben vetett szemet a volt Szövosz-üdülő elhanyagolt telkére, melyen három, Makovecz Imre tervezte nyaraló állt. A Kommentár nem is tagadhatná kormányzati elkötelezettségét, igaz, ezt meg sem próbálja. Az alapítvány elnöke Simon Ildikó Beatrix, aki korábban a Miniszterelnökség nemzeti konzultációs államtitkárságának vezetője volt. A lapnál szerkesztőként dolgozik a fideszes L. Simon László, a Nemzeti Múzeum főigazgatója, a szerkesztőbizottságban pedig helyet kapott a Századvég Alapítványt elnöklő Lánczi András is – tudják, ő fogalmazott olyan találóan a NER-ről: „amit korrupciónak neveznek, az valójában a Fidesz legfőbb politikája”.

• Milyen magyarázattal hárította az alapítvány a központ látogatására vonatkozó kérésünket?
• 
Mennyibe kerülhetett eddig a szepezdi építkezés és milyen más, eddig befejezetlen ingatlanprojektbe fogott bele a kormányközeli szervezet?
• M
ennyi közpénzt, vagy közpénzből magánvagyonná alakított támogatást kapott eddig a Kommentár?
• H
ogyan lehet valaki egyszerre adományozó és támogatott egy személyben?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap július 14-én megjelent, 2023/28. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!