Menhelyek százai küzdenek a fennmaradásért

Menhelyek százai küzdenek a fennmaradásért

Gazdára váró kutya (Fotó: Grimm Balázs/Magyar Hang)

Karácsony előtt Orbán Viktor küldött nekünk 500 kiló kutyatápot, meg vagy 200 másik menhelynek is. A tápot kutyusaink másfél–két hét alatt megették. Állami támogatás azóta sem jött. Pedig szükség lenne rá – mondta a Magyar Hangnak Bodrogi Jolán, a hódmezővásárhelyi Igéző Állatvédő Egyesület vezetője.

Az asszony évtizedek óta dolgozik állatmentőként. 2006-ban egy tanyán alapította meg menhelyét, amit először magánemberként, később egyesületi formában bővítgetett. A 6000 négyzetméteres farmon ma 150 befogadott kutya és rengeteg macska él, napi ellátásukat civil adományok és adófizetői egy százalékok biztosítják. „Az egy százalékokból most 4,2 millió forintot kaptunk. Ebből többek között egy nagy cicaházat építünk” – mondja az Igéző vezetője. Helyre szükség is lesz, hiszen csak idén 92 sérült, beteg macskát vittek be hozzájuk – ezek mind orvosi kezelésre, ellátásra szorulnak.

Pénz híján az eb már útban van

A kutyákhoz hasonlóan Jolán nekik is igyekszik gazdát keresni. Ám napi tapasztalata, hogy a megunt, gazdátlanná vált állatokat inkább hozzák, mint elvinnék: miközben az Igéző befogadási várólistáján 94 kutya van, tőlük idén legfeljebb csak 3-4-et fogadnának örökbe. „Ahogy fogy az emberek pénze, úgy költenek egyre kevesebbet a kedvencekre is. Már nem viszik el orvoshoz, nem csipeztetik be, legrosszabb esetben pedig kirakják az utcára. Ha külföldre vagy albérletbe költöznek, a kutyusra egyből nincs szükség. Attól is kiakadok, amikor az elhunyt családtag kutyájától próbálnak szabadulni. A kertes ház meg az örökség az kell, de az öklömnyi kis állat már útban van?!” – mondja Jolán.

• Mennyivel nőttek az energiaválság miatt a menhelyek költségei?
• Miért jelent óriási csapást az háziállatokra az általános elszegényedés?
• Az állatvédők miért finanszírozzák nehéz helyzetben is a házikedvencek ivartalanítását?
• Mekkora összegű kormányzati mentőövet kaptak a menhelyek, és miért csúszott hónapokon át a kifizetés?

A teljes cikket a Magyar Hang október 21-én megjelent 2022/43. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!