A „Lölő-jelenség” orbáni háttere

A „Lölő-jelenség” orbáni háttere

A miniszterelnök a barátjával (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Pesty Lászlóval többször vitatkoztam a Hír Tv és az ATV műsoraiban, néha pár szót is váltottam vele adáson kívül. Nem keltette naiv ember benyomását. Ész nélkül nem szokott fejjel menni a befolyásos, pénzes emberek kőkemény falának. Mivel a hatalom birtokosainak fontosabb szereplőit személyesen is ismeri, ebből következően az átlagnál jobban tisztában van a NER-en belüli politikai-gazdasági erőviszonyokkal. Bár bátorságra vall, hogy több nem kormánypárti médiumban, továbbá a múlt héten megjelent, Magyar Hangnak adott interjújában kifogásolta egyes Fidesz-közeli nagyvállalkozók viselkedését, a legfontosabb dolgot eddig nem mondta ki: az általa kifogásolt helyzet kialakulásáért az általa is támogatott Fidesz-elnök, Orbán Viktor kiemelt felelősséget visel. Ennek nyílt kimondása lett volna az igazi tabudöntés, de eddig nem kívánt elmenni Pesty László.

Az általa felháborítónak bemutatott jelenség – a NER egyes nagyvállalkozói másokat zsarolva, kiszorítva cégeik átadására/eladására kényszerítenek – kialakulása nem egyik napról a másikra következett be, ez egy hosszabb folyamat következménye. Már évekkel ezelőtt lehetett egyes kormánykritikus honlapokon arról olvasni, hogy a hatalomhoz közeli emberek kinéznek maguknak egyes cégeket, és jaj azoknak a tulajdonosoknak, akik nem hajlandók megválni a vállalkozásaiktól. Néhány hónapja a Der Spiegel német hetilap írt nagy feltűnést keltő hosszú cikket arról, hogy ezt a módszert maga a magyar állam, illetve hozzá közel álló üzletemberek űzik a külföldi tulajdonú cégek rovására, például a cementiparban igyekszenek rávenni arra a nem magyarországi tulajdonosokat, hogy adják el a társaságaikat hatalomhoz közeli vállalkozóknak. Az államnak közhatalmi eszközei is vannak a zsarolás alátámasztására, megemelheti olyan mértékűre a kivonulni nem hajlandó céget sújtó adókat, hogy a tulajdonosnak végleg elmenjen a kedve a magyarországi tevékenységtől (nem véletlen, hogy több német tulajdonos a német kormányzattól és az Európai Parlament illetékes bizottságától kért segítséget).

• Mi Orbán szerepe a Lölő-jelenségben?
• Hogy száll be az állam?

A teljes cikket a
Magyar Hang hetilap augusztus 25-án megjelent, 2023/34. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online! 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!