A polgári Magyarországért: a fideszes klientúra és az egyeduralom kiépítése

A polgári Magyarországért: a fideszes klientúra és az egyeduralom kiépítése

Kevin H. White 16 évig volt Boston polgármestere (Fotó: Wikimedia)

Nem az intézmények a fontosak, hanem a személyek – hangzik Tilo Schabert politikai esszenciája, amelyet egykor a Boston Politics: The Creativity of Power című könyvében fejtett ki a neves német politikatudós. Schabert művei régóta meghatározó jelentőségűek az Orbán Viktorhoz közel álló hatalomtechnikusok körében, a 2010 után létrejövő hatalmi berendezkedés kiépítése során sokat merítettek politikatudományi szellemiségéből. Schabert szerint a kormányzás javarészt folyamatos hatalomalkotás, mégpedig személyek által, akiknek primátusa minden egyéb szempontot felülír. A kapcsolati hálók, illetve a támogatás- és lojalitásstruktúrák által egy politikai vezető rendkívüli mértékben ki tudja terjeszteni hatalmát, és ha ügyesen mozgatja a szálakat, akkor hosszú időn keresztül meg is tudja őrizni azt. Feltehetően ezen elgondolás szellemében nyújtotta be október közepén a T/17282. számú törvényjavaslatot Varga Judit igazságügyi miniszter. A november elején elfogadott, 64 oldalas salátatörvény a csődeljárásoktól kezdve a szülői felügyelet gyakorlásának szabályozásán át a médiaszolgáltatókig számos dologgal foglalkozik, az egyik legfontosabb eleme mégis a 2012. évi XXXVI. törvényt érintő módosítás: a legfőbb ügyész megbízatásának megszüntetését – az eddigi szabályozással ellentétben – kétharmados parlamenti többséghez köti.

Egy olyan országban, ahol komolyan veszik a jogállamiságot és a demokratikus normákat, a legfőbb ügyésznek teljes mértékben függetlennek kellene lennie a regnáló hatalomtól, ahogy a Magyar Nemzeti Bank, az Állami Számvevőszék, a Kúria, az Országos Bírósági Hivatal vezetőinek vagy az Alkotmánybíróság tagjainak is. A kormánypárt azonban az elmúlt 12 évben mindent elkövetett annak érdekében, hogy az állami intézmények élére ne az államhoz, hanem Orbán Viktorhoz hű személyek kerüljenek, ráadásul sokuk megbízatása csak kétharmados felhatalmazással szüntethető meg. Láthatóan komolyan vették tehát Tilo Schabert útmutatásait, és kezdetektől kiemelt hangsúlyt fektettek a személyek fontosságára, pozíciójuk bebetonozására. De vajon mi mindent lesett még el az orbánista társulat Schabert koncepciójából? Vajon jó tanítványok voltak-e, vagy csak bizonyos útmutatásokat használtak fel hatalmi céljaik érdekében, eltorzítva ezzel a német politikatudós elgondolásait?

A teljes cikket a Magyar Hang december 3-án megjelent 2021/49. számában találja (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!