Gulyás Gergely: Álhírterjesztés, ami Polt Péter körül zajlik

Gulyás Gergely: Álhírterjesztés, ami Polt Péter körül zajlik

Polt Péter legfőbb ügyész beszédet a Magyar Jogász Egylet (MJE) tizenötödik Magyar Jogászgyűlésén Balatonfüreden 2021. szeptember 23-án (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Semmi új nem történik azzal, hogy egy friss kormányjavaslat szerint kétharmados többségre lenne szükség Polt Péter legfőbb ügyész leváltásához – erről Gulyás Gergely beszélt.

Szerdán derült ki, hogy Varga Judit igazságügyi miniszter egy friss törvényjavaslatával úgy módosítanák a jelenleg hatályos törvényt, hogy az Országos Bírói Hivatal, a Kúria, az Állami Számvevőszék és az alapvető jogok biztosának pozíciójához hasonlóan a legfőbb ügyészt is csak kétharmados többséggel lehetne eltávolítani a posztjáról. Az indoklás szerint azért van erre szükség, mert a legfőbb ügyészt megválasztani is kétharmados többséggel lehet, vagyis nem történik más, mint ehhez igazítják a megbízatásának megszüntetésére vonatkozó szabályt is.

Gulyás Gergely az MTI-nek arról beszélt, hogy a legfőbb ügyész megválasztásának világos szabályai vannak, ezen semmit nem változtat a most benyújtott javaslat.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy fogalmazott, hogy a baloldali sajtóban álhírterjesztés zajlik, mert „teljesen világos szabályai vannak a legfőbb ügyész megbízatása keletkezésének, a legfőbb ügyész megválasztásának”, és ezeket a kormány frissen benyújtott javaslata egyáltalán nem érinti. A legfőbb ügyészt eddig is kétharmados többséggel választotta meg az Országgyűlés, és hogyha egy megbízatás kétharmados többséggel keletkezik, a megszüntetésére is csak így van lehetőség. Ez utóbbit tartalmazta a jelenlegi törvénymódosítás.

A politikus szerint  arról is beszélt, hogy ez egyébként valamennyi közjogi tisztségviselő esetében így van, tehát amilyen többséggel keletkezik valakinek a megbízatása – a legfőbb ügyésznél ez eddig is kétharmados volt –, ugyanolyan többséggel lehet megszüntetni is a megbízatást. Az a pontosítás tehát, amelyet az előterjesztés tartalmaz, az eddig is létező alkotmányos gyakorlatot foglalja jogszabályba.

Polt Péter mandátumát legutóbb 2019-ben hosszabbították meg kilenc évvel, 2028-ig.

 

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.