A rejtőzködő Fidesz

A rejtőzködő Fidesz

Évértékelő 2019 februárjában a Várkert bazárban (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Mikor ülésezett utoljára a Fidesz országos elnöksége? És a Fidesz választmánya milyen határozatokat hozott legutóbb? Hát… Csak a beavatottak tudják. Baj ez?

A szocialista rendszer 1989–90-es összeomlásakor kitáruló nagyobb nyíltság a Fideszt sem hagyta érintetlenül, olyannyira nem, hogy a fontosabb testületek ülésein részben vagy egészben jelen lehettek a sajtó és a média munkatársai. Még első kormányra kerülésük után is megengedte a Fidesz, hogy a párt választmányának üléseinek egy részéről vágóképeket készítsenek. A Fidesz választmányának 1998. augusztus 25-én megtartott, nyilvános ülésén vádolta meg politikai ellenfeleit Orbán Viktor azzal, hogy az előző kormányzati ciklusban, 1997-ben titkos és törvénysértő adatgyűjtést végeztek a Fidesz–Magyar Polgári Párt politikusairól és családtagjaikról. Több más nyilvános beszédet is mondott még a választmány előtt az ifjú kormányfő, egyszer például a szocialistákat azzal cikizte, hogy azt akarják, „állítsunk össze egy csomagot”, azaz, hogy újabb Bokros-csomag legyen, de ebbe a kormány természetesen nem fog beleegyezni. A Fidesz 2002-es választási veresége után megszűnt a választmányi ülések nyilvánossága, az elnökség üléseire pedig eleve nem volt divat meghívni a médiamunkásokat.

Ennek ellenére később olykor előfordult, hogy egy-egy vitarészlet kiszivárgott a Fidesz elnökségi üléseiről: 2011. november végén például a Hvg.hu írta meg, hogy miután kiderült, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter korábbi parlamenti beszédével ellentétben a kormány mégis az IMF-fel való kapcsolatfelvételre kényszerül, Kövér László házelnök – és egyúttal a párt választmányának elnöke – azt a csípős kérdést tette fel, hogy „És Matolcsy még miniszter?” A kiszivárogtatást a házelnök ekkor már nem vette félvállról, helyreigazítási kérelemben tagadta a Hvg.hu ezen értesülését. A csönd beállt, az elmúlt években nemhogy arról nem szoktunk tudomást szerezni, mi hangzott el a Fidesz választmányi és elnökségi ülésein, de azt sem tudjuk meg, mely napokon tartják azokat. Így persze nem fordulhat elő, hogy a testületi ülésre tartó politikusokat megállítsák az újságírók…

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap szeptember 8-án megjelent, 2023/36. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online! 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!