Budakörnyék: a civilek reménye az összefogás lehet

Budakörnyék: a civilek reménye az összefogás lehet

Solymári látkép (Forrás: Magyar Hang/Hajdú Péter)

 

A budapesti agglomeráció egyik legnépesebb városában, a 15 ezres Budakeszin 2019-ben jelentős sikert ért el a Fidesz. Hiába volt ez az a település, ahol az elsők között valósult meg az összellenzéki összefogás (Budakörnyék Fejlődéséért Egyesület – BFE), mégsem tudtak áttörést elérni. Tegyük hozzá, a választás előtt gondos kezek a 8. számú választókerületet némileg átszabták. A hivatalos indok a lakosságszám arányosabb megosztása volt, ám tény, hogy az átrajzolás a Fidesznek kedvezett, 1994 óta csak ekkor tudtak itt újra nyerni. A város képviselő-testületében 11-ből 7 helyet megszereztek, három jutott az ellenzéki összefogásnak, egy pedig kompenzációs listán a Budakesziért Függetlenek Egyesületének. „Álfideszes szervezet” – említette róla egy forrásunk, tekintve, hogy az Egyesület vezetője, Somlóvári Józsefné a körzetenkénti „egy fideszes–egy ellenzéki jelölt” elképzelést törte meg, a választás után pedig a fideszes vezetésű városban azonnal bizottsági elnöki pozíciót is kapott. Mi várható idén júniusban?

Bár a kritikus helybeliek Győri Ottilia fideszes polgármester szemére vetik, hogy a város fejlődésében elmaradt a közeli Budaörs és Telki mögött, koncepciótlan a vezetés, egyelőre nem látszik, hogy erős kihívója lenne – az ellenzék széttagozódott. A momentumos Szemző Áron, a BFE vezetője szerint ha összefogás lenne a helyi civilek és a pártok között, jó esélyekkel indulnának a Fidesszel szemben. Az ellenzéki összefogáson kívül azonban ringbe száll a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, a már említett Somlóvári Józsefné vezette szervezet, sőt a napokban alakult meg egy helyi civilek vezette egyesület is a lokálpatrióta Tömösi Attila vezetésével. „Ha ennyien indulunk egymás ellen, sehogy nem jön ki a matek, egyetlen körzet sem lesz nyerhető a Fidesszel szemben. Ha a helyi civilekkel összefognánk, a nyolcból három körzetet behúzhatnánk, egyet kellene csak átfordítani. Egy hiteles civil polgármesterjelölttel pedig meg is lehetne a többség” – elemezte lapunknak a helyzetet Szemző Áron. Az ellenzékiek tehát a megegyezésért cserébe készek lennének komoly áldozatot is hozni, hogy a jelenlegi polgármestert menesszék, aki egyébként erősen be van kötve a kormánypárthoz; korábbi férje Csutora László, hosszú ideig a Fidesz gazdasági háttérembere volt.

• Mely településeken bújnának a kormánypártok álcivil szervezetek mögé a győzelem reményében, és hol merik felvállalni kötődésüket?
• 
Várható-e a civil szervezetek összefogása, vagy egymás ellen is harcba indulnak?
• 
Mi a legsúlyosabb kritika a kormánypárti vezetésű településeken?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap április 4-ig kapható 2024/13. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!