A terrorista utazási iroda: az Orbán-propaganda Brüsszel helyett véletlenül a szerb kormányt buktatta le

A terrorista utazási iroda: az Orbán-propaganda Brüsszel helyett véletlenül a szerb kormányt buktatta le

A szerb belügyminisztérium által közreadott felvételen szerb rendőrök migránsokat vesznek őrizetbe a magyar határnál levő Horgosnál 2023. október 29-én (Fotó: MTI/AP/Szerb belügyminisztérium)

Ugyan a kormány valamiféle Brüsszel-ellenes propagandának szánta, mégis a déli határon uralkodó migrációs helyzet egészen másfajta hátterét mutatja be a napokban nyilvánosságra hozott titkosszolgálati jelentés, amelyről Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője beszélt a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában. Kielemeztük a jelentést.

Az október 25-i keltezésű, dr. Kovács Zoltán András dandártábornok, a Nemzeti Információs Központ főigazgatója által aláírt, kicsivel több mint 8 oldalas dokumentumból összesen több mint két oldalt kitakartak. A brüsszeles részben a „Főbb megállapítások” első pontjának végén, zárójelben a következő mondat szerepel: „A védelem hatékony és begyakorlott magyar jogi „pillérét” tekintve az EU migrációs paktuma jelent kockázatot”. Gondolhatnánk, hogy ennek az első olvasásra értelmetlen mondatnak csak lesz valamiféle magyarázata a későbbiekben, de nem, egyáltalán nem tudunk meg többet arról, hogy pontosan mi is ez a kockázat, amelyet egy már létező paktumnak tuladonít a szerző, miközben ilyen paktum nem létezik. Az EU menekültügyi és migrációs politikáját szabályozó törvénycsomagot most tárgyalják, jelenleg a tagállamok és az Európai Parlament egyeztetik sok tekintetben igencsak eltérő álláspontjukat. Éppen ezért most még nem lehet megmondani azt, hogy mi lesz a jogszabálycsomag végső formája. Még akkor sem, ha a szerző összeesküvéselméletből szerezte a tudományos fokozatát.

A jelentés szövegében még egy helyen található Brüsszel-kárhoztatás. Az értékelő részben ezt olvashatjuk: „Az EU jelenlegi migrációs paktuma alapvetően változtatná meg a kialakult magyar védekezési gyakorlatot.” Ugyanakkor semmiféle kifejtése nincs annak, hogy az – egyébként még nem létező – paktum milyen alapvető változásokat idézne elő. Mint láttuk, a brüsszeles részek a jelentés elején, a főbb megállapítások között, illetve az értékelésben szerepelnek. A kettő között, ahol a magyarázó, bizonyító, elemző részeknek kellene szerepelniük, meg sem említik ezt a szörnyű veszélyt, hacsak nem azt takarták el feketével.

Az embernek olyan érzése van, mintha ezt megrendelésre írták volna a szövegbe, a hitelességét pedig azzal támasztották alá, hogy nyomtatott betűket használtak, hasonlóan a Tanúban szereplő „szabályos, géppel írott névtelen fejelentéshez”. Mindenesetre a propaganda tette a dolgát, a semmivel nem igazolt mondatokra építette a bármiféle kritika igénye nélkül megfogalmazott hangulatkeltést. De nézzük meg, mire mutat rá kíméletlenül ez a jelentés: Szerbia megkerülhetetlen szerepére és felelősségére.

• Mi az orosz és a szerb felelősség ebben?
• Hogy érkezhetnek terrorsták a magyar határra?