Nem tudunk átlépni az ember által meghatározott korszakba

Nem tudunk átlépni az ember által meghatározott korszakba

Patra vetett hajó az Aral-tó hűlt helyén Kazahsztánban (Fotó: Wikipédia)

Egy geológusokból álló bizottság – a laikusok számára talán meglepő módon, de a szakmai várakozásokat igazolva – leszavazta, hogy földtörténeti korszakot váltsunk, és a 11 700 éve tartó holocénből áttérjünk az antropocénbe, vagyis az ember által meghatározott korszakba. Persze ettől a valóság még jottányit sem változik: amerre csak a szem ellát, a világot mindenhol átalakítja az ember, és a legritkább esetben „pozitív” irányba. Vajon mi az oka, hogy a tudósok szerint ez nem indokolja a korszakváltást?

Arról csak sejtéseink lehetnek, hogy 11 700 évvel ezelőtt mekkora viták zajlottak az akkori bizottságokban a geológusok között a holocén megkezdéséről, de valószínűleg ez akkor sem ment egyszerűen. Annak ellenére, hogy már legalább másfél évtizede érlelődik a kutatók egy részében, hogy a kort, amelyben élünk, már nem a természeti folyamatok, hanem az ember kénye-kedve (de leginkább kapzsisága és tudatlansága) irányítja, és az „antropocén” kifejezés mára átszűrődött a köztudatba, a geológiai korszakok felett elnöklő Nemzetközi Sztratigráfiai (Rétegtani) Bizottságot (ICS) nem sikerült az új kor létjogosultságáról meggyőzni.

Az elképzelés szerint az antropocén nem most kezdődött (volna), hanem már a múlt század közepén. Az ICS 18 tagú bizottságából 12-en szavaztak az előterjesztés ellen (négyen mellette, ketten tartózkodtak), miközben kevesen vitatják, hogy az embernek milyen hatalmas a befolyása a bolygó folyamataira. A hatások közül természetesen kiemelkedik a klímaváltozás, de a földhasználat, a környezetszennyezés, az atombomba-robbantások, az élővilág kiirtása és megannyi más folyamat is folyamatos zavart okoz a természet működésében.

• Mivel érveltek a korszakváltás ellen szavazók?
• Miért kell tíz évet várni a következő szavazásig?
• Mi a döntés jelentősége?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!