Az agrárcsapokat megnyitotta Brüsszel

Az agrárcsapokat megnyitotta Brüsszel

Egy Centrál Pivot öntözőberendezés Magyarország legnagyobb öntözésfejlesztési beruházásának ünnepélyes átadása napján Mezőhegyes határában 2022. október 27-én (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

Miközben egyik oldalon a magyar kormány késhegyig menő harcot folytat a helyreállítási alapokból érkező 5,8 milliárd euróért, amelyért hajlandó Brüsszelnek tetsző jogszabályokat is elfogadni, a másik oldalon minden különösebb hírverés nélkül megérkezik ennek az összegnek a közel másfélszerese, 8,4 milliárd euró. Ez kivételesen egy olyan forrás, amelynek felhasználásával kapcsolatban nincsenek jelentős nézeteltérések: a Közös Agárpolitika (KAP) tortájának magyar szeletéről van szó. Az első összegek már a következő évben érkezni fognak, a keret pedig 2027-ig hivatott a magyar mezőgazdaság támogatására.

A mezőgazdasági alapokból származó uniós források felhasználásának talán legfontosabb előírása, hogy biztosítani kell az ágazat károsanyag-kibocsátásának csökkentését. Éppen ezért ebből az összegből Magyarország 2 milliárd eurót fordít majd a környezetvédelmi és éghajlati célokra, valamint a zöld programokra. 186 millió euró a fiatal gazdálkodókat fogja segíteni a termelés megkezdésében és 8800 pályakezdő gazdának biztosít támogatást. A vállalások szerint 7700 gazdaság korszerűsítése is megtörténik, de Magyarország abba is beleegyezett, hogy a vidékfejlesztési költségvetés 38 százalékát agrár-környezetvédelmi beavatkozásokra, 8 százalékát az ökológiai gazdálkodás fejlesztésére, 5 százalékát pedig a mintegy 162 631 hektáron elterülő Natura 2000 területek védelmére fordítja.

• Mekkora területen gazdálkodnak Magyarországon és mennyi ember él ebből?
• Milyen célzott segítséget ad az EU?
• Milyen feltételeket kell teljesíteni a gazdálkodóknak, hogy megkapják a pénzt?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!