A szívességinek induló feketefuvarok formájában visszatérhet az uzsorakamatok világa

A szívességinek induló feketefuvarok formájában visszatérhet az uzsorakamatok világa

Hendre Zoltánné megérkezik Polyákbokorra (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Valahol egy borsodi faluban történt. Egy szegény család kislánya belázasodott, de mivel hétvége volt, nem tudtak neki gyógyszert keríteni, busz nem közlekedik ilyenkor, autójuk pedig nincs. Megkértek hát valakit, akinek volt gépkocsija, hogy menjen be a legközelebbi városba, ahol gyorsan beszerezheti nekik a kétezer forintos lázcsillapítót. Így is történt. Csakhogy ez a „valaki” a falu uzsorása volt, aki nem elégedett meg a benzin árával, kamatot is számolt fel a fuvarért. Annyit, hogy a család nem tudta kifizetni, így a végén már a 14 éves lányt vitte el fedezetként, hogy a kamatos pénz szedője prostituáltként dolgoztassa.

Évekkel ezelőtti ez az extrém történet, a gyermek megmenekült, az uzsora-bűncselekmények ellen pedig a 2010-es évek elején összehangolt támadást indított a nagypolitika és a rendőri szervek, így számuk jelentősen visszaesett. 2012 volt a csúcsév, ekkor az Országos Rendőr-főkapitányság adatai szerint még 378 uzsora-bűncselekményben indult nyomozás, ez a szám 2022-re mindössze háromra csökkent. Igen ám, de sok szabolcsi és borsodi (ebben a két megyében történt korábban a legtöbb uzsorához kapcsolódó bűncselekmény) közösségben a szívességinek induló feketefuvarok formájában visszatérhet az uzsorakamatok világa.

• Hogyan változik a feketefuvarok tarifája?
• Van-e kamat a fuvar elmaradásakor?
• Figyelembe veszi-e a szakpolitika a térségek sajátosságait?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap február 29-ig kapható 2024/8. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!