Brüsszel zöld utat adna az új GMO-knak

Brüsszel zöld utat adna az új GMO-knak

Greenpeace-aktivisták kukoricát egy GMO-ellenes tiltakozó akción (Fotó: AFP vira Europress/Geoffroy van der Hasselt)

 

 

Öt éven át tartó huzavona után július elején került nyilvánosságra az Európai Bizottság javaslata az „új génkezelési technikákkal” előállított szervezetek szabályozásáról, amely lényegében minden eddigi korlátozást eltörölne, azzal érvelve, hogy az eljárások egyre kifinomultabbak és kisebb kockázatot jelentenek.

– A varázsszó az új GMO (új generációs génmódosított termék), az így létrehozott növények zömét vonnák ki a génmódosított szervezetek (GMO-k) jelenlegi szigorú szabályozása alól – vázolja a helyzetet a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ). – Ezzel kiveszik a választás lehetőségét a fogyasztók, a gazdák és az élelmiszer-feldolgozók kezéből, akik így majd nem dönthetik el maguk, hogy mit esznek vagy mit vetnek. Az EU Tanácsa és az Európai Parlament még beleszólhat a végleges jogszabályba, de fogy az idő: a biotechnológiai lobbi szeretné minél hamarabb átvinni a jelentős lazítást, és félő, hogy a nyári uborkaszezont kihasználva a bizottság gyorsan áttolja a javaslatot az uniós döntéshozó szerveken – jelentette ki Fidrich Róbert, az MTVSZ programvezetője.

• Milyen új technolóigára hivatkozva akarja a GMO-lobbi enyhíteni a forgalombahozatali szabályokat?
• 
Mit mondott az Európai Bíróság 2018-as ítélete az új technolóigáról?
• 
Van-e támogatottsága az új technológiának a magyar agráriumban?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap július 14-én megjelent, 2023/28. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!