Mi lesz a bucsai gyerekekkel, akik külföldön születtek?

Mi lesz a bucsai gyerekekkel, akik külföldön születtek?

Irpiny szétlőtt kultúrháza (Fotó: Magyar Hang/R. Kiss Kornélia)

Olga a szűkös vasúti hálókocsi lehajtható ülésén kuporog, és türelmesen horgol valamit égszínkék fonalból. A nyugdíjas asszony közel két napig lesz úton, mire a kelet-ukrajnai Harkivból eljut Ausztriába. Kijevtől Budapestig vagyunk útitársak, ez alatt az idő alatt az ő harmincszavas német és az én nagyjából ugyanekkora orosz szókincsem segítségével próbáljuk megérteni egymást. Olga szívesen mutogat fényképeket, főleg az unokákról. A háború előtt mind Harkivban éltek, mára mind Ausztriában. Amikor ezt meséli, sírva fakad. Mégsem akar végleg elmenni Harkivból, most is csak látogatóba megy.

Az orosz határhoz közeli város környékét a 2022 február 24-ei invázió kezdetén lerohanta az orosz hadsereg. Ukrajnának csak tavaly szeptemberre sikerült teljesen visszaszorítania az oroszokat, így a város hónapokig ki volt téve a tüzérségi támadásoknak.

Mihajlóval, a kijevi taxisofőrrel néhány nappal korábban könnyebb dolgom volt, ő jól beszél angolul. Neki két bátyja is Nyugat-Európában van, az édesanyjukkal együtt. 

• Hazatérnek-e a lakosok Bucsába, a kisvárosba, amely 2022 tavaszán az egész világot megrendítő tömegmészárlás helyszíne volt?
• Milyen problémákkal kell szembenéznie azoknak, akik Ukrajna mellett döntenek?
• Mennyien maradhatnak végleg külföldön az oda menekült ukránok közül?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap május 26-án megjelent, 2023/21. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!