Megbukott a lengyel diplomabiznisz, aggódnak a magyar hallgatók

Megbukott a lengyel diplomabiznisz, aggódnak a magyar hallgatók

Pawel Czarneczki diplomát oszt (Fotó: Collegium Humanum Varsói Menedzsment Eygetem – Pozsony)

Kormányzati ügynökök árasztották el február 21-én az ismert lengyel magániskola, a Collegium Humanum Varsói Menedzsmentegyetem központját. A Központi Antikorrupciós Ügynökség (CBA) nyomozói a razzia után őrizetbe vették Pawel Czarneczkit, az egyetem (azóta leváltott) rektorát, az intézmény kancellárját és pénzügyi vezetőjét, a letartóztatottak köre azóta hét főre bővült.

A már ügyészségi szakaszban járó eljárásban Pawel Czarneckinek és társainak súlyos vádakkal kell szembenéznie. A CBA szerint bűnszervezetük legalább harminc hamisított posztgraduális menedzserdiplomát adott el feketén; a rektor hűtlenül kezelhette a Collegium Humanum vagyonát, és terrorizálhatta beosztottjait. A Newsweek lengyel hetilapnak névtelenül nyilatkozó egyetemi alkalmazottak döbbenetes visszaélésekről számoltak be: volt, akinek térden állva kellett bocsánatot kérnie Czarneckitől, mást állítólag a vécében fogdosott a magát olykor „maffiózóként” emlegető rektor. A botrány a korábbi lengyel kormánypártot (PiS) is elérheti, hiszen a Kaczynski-kabinettel jó kapcsolatot ápoló magánegyetemen számos PiS-es politikus és pártközeli állami vezető kapott két hónap alatt megszerezhető oklevelet. Az ügynek nemzetközi utórengései is lehetnek. 

A cikkben erről is olvashat:
• Miért lehet mindez érdekes a hazai olvasók számára?
• Hány magyar hallgató tanul a Collegium Humanum pozsonyi kampuszán?
• Mit gondol a varsói botrányról a pozsonyi tagintézmény rektorhelyettese?
• Milyen furcsaságokat találtunk a kampusz működése, háttere körül?
• Mire figyelmeztette a pozsonyi kirendeltséget a magyar Oktatási Hivatal?
• Mit gondolnak az itt tanuló magyarok a Pawel Czarneczki és társai ellen folytatott eljárásról?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap április 4-ig kapható 2024/13. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!