Csaba László: A régmúltba vezetik vissza az országot

Csaba László: A régmúltba vezetik vissza az országot

Csaba László (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Az iparpolitika középpontjába emelt akkumulátorgyártás, valamint az egyoldalú orosz energetikai függés jelentősen korlátozza az ország szuverenitását. Ezért is hiba, hogy nem azokra a területekre koncentrálunk, ahol előnyeink vannak, hanem éppen azokra, ahol szinte minden adottságunk hiányzik. Az Orbán Viktor által épített munkaalapú társadalom a XIX. század felé vezeti az országot. Így maradunk a közepes fejlettség csapdájában, egyre nő a lemaradásunk az uniós országok többségétől – mondta Csaba László akadémikus, a Corvinus és a CEU közgazdászprofesszora Magyar Hangnak adott interjújában.

Hozzátette: eközben szó sincs arról, hogy valóban szuverén lenne egy, a külpiacoknak – és gazdasági függés miatt Oroszország és Kína kényének-kedvének – oly mértékben kitett ország, mint a mienk. Ezért is kell a kormányfőnek Vlagyimir Putyinnal és Hszi Csin-pinggel tárgyalni, ha tetszik neki, ha nem. Szerinte a keleti nyitás álom volt és az is marad, a déli pedig már az előtt összeomlott, hogy elindult volna. 

• Van-e realitása annak, hogy az önkormányzatok és a vállalkozások a magyar kormány kihagyásával közvetlenül jussanak uniós támogatásokhoz?
• Valóban előfordulhat, hogy egyetlen fillér uniós pénzt sem kapunk, ha nem hódolunk be az Európai Bizottságnak?
• Vajon sikerül-e kitörni a közepes fejlettség csapdájából?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap 2023/45. számában találja. Vegye meg november 16-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online! 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!