Csak taktikázhat a közmédia

Csak taktikázhat a közmédia

A közmédia székháza Budapesten (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Márki-Zay Péter, Hajnal Miklós, Mérő László, Csáki Judit – néhányan azok közül, akik a választás után sokak számára meglepő módon meghívást kaptak az állami média valamelyik műsorába. Vajon ez már a változás kezdete? Az ellenzéki hangok is megjelenhetnek ezután az eddig propagandaszerűen működő közmédiában? Vagy az egész csak taktika? Elemzőkkel beszélgettünk erről.

Két jó hírem van. Az egyik, hogy megszűnik az éjszakai külpolitikai ügyelet. A másik, hogy felmondtam. Nagyjából ezekkel a szavakkal lepte meg körlevélben kollégáit nemrégiben a mérhetetlenül elfogult mondatairól ismert MTVA-s Bende Balázs. Távozásáról elsőként a Magyar Hang online kiadása számolt be, mint később kiderült, a külpolitikai „szerkesztő-műsorvezető” egészségügyi okokra hivatkozva hagyja ott két évtized után a tévét.

De hoz-e más változást az újabb fideszes kétharmad a közmédia életébe? Annyiban mindenképpen egy új helyzettel állunk szemben, hogy a 2014-es és 2018-as kétharmados fideszes győzelem után, a most történtekkel ellentétben nem kaptak meghívást ellenzéki politikusok vagy véleményformálók az állami médiába – ezzel kezdte a Magyar Hang megkeresésére Polyák Gábor. A Mérték Médiaelemző Műhely vezetője szerint ugyanakkor ahhoz még keveset láttunk, hogy teljes koncepcióváltásként élhessük meg a történteket.

Több lehetséges forgatókönyvet is említett, amely a háttérben állhat.

• Polyák Gábor szerint mi lehetett a háttérben?
• Mit gondol Urbán Ágnes, változhat-e az eddig működési modell?
• Mi lehet a Bencsik-jelenség mögött?

A teljes cikket a Magyar Hang április 22-én megjelent, 2022/17. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!