Csipszgyár miatt mehetnek tönkre a krumplitermelők Székelyföldön

Csipszgyár miatt mehetnek tönkre a krumplitermelők Székelyföldön

A Csíki Csipsz gyár udvara (Fotó: Magyar Hang/Lukács Csaba)

Miközben itthon ársapkát kapott a krumpli, Székelyföldön éppen egy magyar adóforintokból létrehozott gyár miatt mehet tönkre több krumplitermelő gazda. Elgondolkodtató történet egy helyzetről, amelyben minden szereplőnek igaza van, de ettől még vakvágányra futott az eredeti szándék.

Ellepte a magyarországi boltok polcait a Csíki Csipsz, és a termék promócióját ott látjuk a kereskedelmi televíziók vezető műsoraiban is. Azt már kevesebben tudják, hogy a csíkszentsimoni csipszgyár létrejöttéhez jelentős mértékben hozzájárultak a magyar adófizetők is. A pénz egy székelyföldi magánalapítványon keresztül jutott el hozzájuk. A Pro Ecomonica Facebook-oldalán rengeteg fotó található különféle szerződéskötésekről, amint éppen aláírnak egy dokumentumot egy kisebb traktorra vagy fejőgépre elég támogatásról, de a milliárdos gyárépítés kapcsán valamilyen fatális véletlen miatt nem készült fotó – mi legalábbis nem találtuk meg.

Többszöri levélváltás kellett annak az információnak a megszerzéséhez is, hogy a magyar adófizetők 1,7 milliárd forinttal járultak hozzá a Lénárd András vállalkozó érdekeltségébe tartozó Pityóka Gyár Srl. üzemének létrejöttéhez.

• Mi okozza a feszültséget a csipszgyár és a helyi termelők között?
• Tudnak-e tenni bármit a gazdák, hogy érvényesítsék az érdekeiket?
• Milyen a csipszgyár belülről?

A teljes cikket a Magyar Hang november 18-án megjelent, 2022/47. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!