Többeket segíthet, de visszalépést is jelent a csok plusz

Többeket segíthet, de visszalépést is jelent a csok plusz

Fotó: Pixabay

Többeket is segíthet, viszont számos tekintetben a korábbi konstrukcióhoz képest visszalépést jelent a csok plusz. Az, hogy vissza nem térítendő támogatás helyett kamattámogatott hitelről van szó, nyilván kevésbé csábíthat sokakat, bár a babaváró támogatással kombinálva így is előnyös lehet – különösen azoknak, akik mindenképpen gyereket terveznek. Nehéz ugyanakkor azt jósolni, hogy ettől az ajánlattól már biztosan javulásnak indulnak a demográfiai adatok.

Ha a számokat nézzük, azt látjuk, hogy a járvány végén, 2022-ben kifejezetten negatív adatok érkeztek, nyilvánvalóan nem függetlenül a korlátozások, a globális elbizonytalanodás hatásaitól. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2022 októberében arról számolt be, hogy majdnem ezerrel kevesebb gyerek született az előző hónapban, mint egy évvel korábban. Hasonló tendenciát tapasztalhattunk 2022. január és április között szintén. A teljes termékenységi arányszám is az egy évvel korábbi 1,57-ről 1,54-re csökkent. A KSH tavalyi, országos népszámlálási eredményeiből aztán az derült ki: „a 30 év alatti nők szülésgyakorisága nagyobb mértékben csökkent, mint ahogy az ennél idősebb nők termékenysége nőtt, így a görbe alatti terület nagysága és a termékenység általános szintje is csökkent. A tendencia idén sem biztató, pénteken tette közzé a KSH az idei szeptemberi adatokat, eszerint több mint 7 százalékkal kevesebb gyermek született, mint tavaly ilyenkor, ráadásul a termékenységi arányszám egy nőre becsült értéke 1,52 volt. De vajon változtathat-e a negatív tendencián a csok plusz?

 

• Mikor érdemes várni a támogatás kérvényezésénél? Válaszol Gergely Péter pénzpiaci szakértő, a BiztosDöntés.hu alapító tulajdonosa.
• Milyen gazdaságpolitikai hibák erősítették a válságot? Hegedüs József közgazdász-szociológus válaszol.
• És vajon milyen faktorok bizonytalanítják el a fiatal párokat?

 A teljes cikket a Magyar Hang Plusz online felületén olvashatja el. 

 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!