„Demszky lent nyaral a Balatonnál”

„Demszky lent nyaral a Balatonnál”

Bartók Gyula (a kép jobb szélén) 1987-ben Kőszeg Ferenc (középen) és mások társaságában (Fotó: Fortepan/Hodosán Róza)

 

Az 1963-ban született Bartók Gyula a rendszerváltás előtti ellenzéken belül a Vox Humana körhöz és az Égtájak között című folyóirathoz kötődött. Jó ideje Angliában, egy Cambridge-hez közeli faluban él – itt beszélgettünk vele.

– A BBC magyar osztálya révén léptem kapcsolatba Konrád Györggyel, akinek Edward Thompsonnal volt egy beszélgetése az egyik angliai televízióban, amely nagy népszerűségnek örvendett. Miután Angliában megszereztem a videokazettát, becsempésztem Magyarországra, s az ELTE bölcsészkarán szerveztem egy vetítést, amelyet követően meghívtak az ELTE jogi karára. Kövér László hívott bennünket a jogi karra – ez még a Fidesz előtt volt néhány évvel –, a beszélgetésen 10–12 fő vett részt, mások közt Orbán Viktor is – mesélte.

Bartók Gyula felidézte azt is, hogy akkoriban ők kéthavonta hoztak ki egy újabb számot és minden szám megjelenésekor házkutatás volt náluk. Ami a terjesztési hálózatot illeti, minden szerkesztőnek volt egy személyes hálózata. Amikor az Égtájak között elindult, az övé volt a legnagyobb, mert több mozgalomban is tag volt. Voltak barátai, akik már korábban is terjesztettek szamizdatokat, a Dialógus Békecsoportnak és a Duna körnek köszönhetően körülbelül 150-150 példányt adott el.

• Hogy vezetett az útja az ellenzéki léthez?
• Ma már lehet tudni, hogy a Beszélőnek és a Demszky Gáborhoz köthető Hírmondónak konspirált hálózata volt, akik a szamizdatokat terjesztették. Az önöké hogy nézett ki? Önöket is megfigyelték, mint Demszkyéket?
• – Többen – köztük Schmidt Mária is – nyilatkozott már azóta arról, hogy a demokratikus ellenzék egyfajta elit társaság volt. Nehéz volt kivívni az elismerésüket?
• Miért lépett ki a Fideszből?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!