Ebből a fizetésből sztrájkra már nem telik

Ebből a fizetésből sztrájkra már nem telik

Szolidaritási megmozdulás a Kossuth téren 2022. március 19-én (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Lelki és anyagi megterhelést jelent a sztrájk a pedagógusoknak, van, aki ezért nem is vállalta a részvételt, mást az riasztott el, hogy átpolitizáltnak látta a tiltakozást. A szakszervezeti beszámolók szerint egyes intézmények is akadályozták a sztrájkot, például rendkívüli tanítási szünet elrendelésével. A kormányzat pedig a jogi eszközök mellett a munkabeszüntetést pártpolitikai bajkeveréssé minősítő kommunikációjával is nyomást helyezett azokra, akik a részvételt fontolgatták. A kormány szerint kevesebben, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint többen sztrájkoltak az elmúlt héten, mint január 31-én.

Egy tanárnak lelkileg kifejezetten megterhelő a legvégső eszközhöz, a sztrájkhoz folyamodni, hiszen saját hivatásának lényegéről kénytelen lemondani. A hatalom lelkileg is kényes helyzetbe tenyerel bele, amikor szankciókkal fenyegetőzik, vagy megalázza a pedagógusokat. Ez a tényező rendre elsikkad a sztrájk kapcsán. Ahogy kevés szó esik arról is, hogy sztrájk idejére nem jár bér, így munkabeszüntetés komoly jövedelemkiesést jelent, és ezt nem mindenki engedheti meg magának. Számos pedagógus és a szakszervezetek is beszámoltak arról, hogy egyes intézmények maguk is igyekeztek elejét venni a sztrájknak, akár rendkívüli tanítási szünet elrendelésével.

Közben a pedagógusokat olyan jelenségek is elretettenthették a sztrájktól, mint a kormányzat kommunikációja vagy egy szélsőjobbos feketelista tanárokról, amely aránytalanul kevés figyelmet kapott Magyarországon. Egyes tanárok végül azért nem sztrájkoltak, mert átpolitizáltnak érezték a pedagógussztrájkot a választás előtt, mások egyszerűen nem engedhették meg maguknak, hogy a sztrájk napjaira kiessen a keresetük.

• Miért egy választás előtt került sor a sztrájkra?
• Miért nem vett részt, aki nem sztrájkolt?
• Ki listázta a tiltakozó tanárokat, és mi volt a "bűnük" listázott pedagógusoknak? Miért nem telik egyes pedagógusoknak munkabeszüntetésre?

A teljes cikket a Magyar Hang március 25-én megjelent, 2022/13. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!