Előválasztás, keserű szájízzel

Előválasztás, keserű szájízzel

Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Elromlott a hangulat, de nagyon. Pedig az első forduló végéig úgy tűnt, nem lesz nagy baj. A második tévévita ugyan már kissé karcosabbra sikerült (Fekete-Győr András intézett támadást a DK és Dobrev Klára politikája ellen), de nagy gondot még az sem okozott. Az első forduló lebonyolítása pedig összességében jól sikerült: a vártnál is nagyobb, 8 százalékos részvételi arányt okkal könyvelhette el sikernek az ellenzéki összefogás.

Az első forduló eredménye azonban olyan folyamatokat is elindított, amelyek immáron a kormányváltás ügyét rombolják. A Karácsony Gergely visszalépésével a versenyben maradt Márki-Zay Péter és Dobrev Klára, illetve a mögöttük álló politikai erők közötti szócsatákba belekerült a „zsarolás”, az „árulás”, az „élet-halál harc”, a „populizmus”, a „választási csalás”, a „kormányváltás veszélyeztetése”, a „lejárató kampány” kifejezés. A felfokozott feszültséget, nagy idegességet az okozta, hogy nagy meglepetést, sőt megdöbbenést okozott a politikai szereplők jelentős része számára az első forduló vége. Kevesen gondolták, hogy Jakab Péter Jobbik-elnök még a második fordulóba sem tud bejutni. Azt is csodálkozva vették sokan tudomásul, hogy Márki-Zay Péter – rácáfolva a korábbi felmérésekre – viszont képes volt továbbjutni.

A politikai földrengés méretét jelzi, hogy a több mint egy évtizedes politikai pályafutást maga mögött tudó, a főváros vezetését ellátó Karácsony Gergely elkövette eddigi legnagyobb hibáját: napokra leállt alkudozni a tőle hét százalékponttal lemaradt hódmezővásárhelyi polgármesterrel, akinek jelentőségét saját maga mellé emelte azzal, hogy tandemes együttműködést, a majdani kormány lényegében közös irányítását ajánlotta fel neki.

A teljes cikket a Magyar Hang október 15-én megjelent, 2021/42. számában olvashatja el (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!