Érdekkijárás az Orbán-kormányban

Érdekkijárás az Orbán-kormányban

Orbán Viktor a leendő kormányról tárgyalt a Karmelita kolostorban 2022. május 11-én (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldal)

A magyar politikai élet kutatásának, elemzésének elhanyagolt területe az egyéni és csoportérdekek kormányon belüli megjelenése, érvényesülése vagy éppen elhalásának a folyamata. A polgárpukkasztó köztéri performanszok, a botrányok vagy a heves parlamenti szócsaták váltanak ki nagyobb izgalmakat a közvéleményben, ehhez képest az érdekek által keltett igények, követelések végrehajtó hatalomba való csatornázása és az azokról szóló politikai döntési folyamatok első ránézésre kétségkívül nem hatnak bombasztikusan, igaz, meglehetősen kevés is erről a nyilvános információ. Ám a hatalmi elitről nemcsak az általa közzétett kommunikációs üzenetek, a bejelentett döntések árulkodnak, hanem az is, hogy milyen érdekek mentén vezeti az országot.

Orbán Viktor sosem szerette az érdekkijárást. Egy ilyen kormányzásban az iparral, bányászattal, olajjal, mezőgazdasággal, banki ügyletekkel vagy honvédelemmel foglalkozó vállalatok úgy tudják anyagi érdekeiket a végrehajtó hatalomban érvényre juttatni, hogy megvannak azok a minisztériumok, államtitkárságok, amelyekben az ő embereik ülnek, és az ő segítségükkel olyan kormányzati előterjesztések, döntések születnek, amelyek az ő, illetve a cégeik érdekeikre vannak tekintettel. Orbán azonban úgy véli, hogy ebben az esetben a kormányzás valójában különböző érdekcsoportok és lobbik foglyává válik, és ez nem teszi lehetővé a központi kormányzati (értsd: miniszterelnöki) akarat hatékony érvényesülését. Amikor 1998-ban először jutott hatalomra, nemcsak az egyes lobbikkal kellett szembesülnie, hanem a koalíciós kormányzás (Fidesz–MDF–FKGP) nehézségeivel is, ráadásul olyan közjogi nehezítő körülmény is akadt, hogy a kormánytöbbség nem rendelkezett kétharmados alkotmányozó többséggel.

• „Nem az egyes szervezetek, érdekcsoportok intéznek követeléseket a politika intézményei (köztük a kormányzat) felé, hanem a kormányzat felülről lefelé fogalmazza meg az elvárásait az egyes szereplők felé, és ennek megfelelően jutalmaz vagy éppen büntet.”

A teljes cikket a Magyar Hang augusztus 5-én megjelent, 2022/32. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!