„És erre Pintér Sándor azt mondja, hogy a te hibád!”

„És erre Pintér Sándor azt mondja, hogy a te hibád!”

Bosák Levente és Spanicsek Valentina egy pécsi demonstráción (Fotó: @ZOLT4ANKOV4CS)

Bármikor visszafordítható lenne a közoktatás leépülésének folyamata, és ehhez első körben nem is pénz, csak szándék kellene – véli az a két pécsi tanár, akik hónapok óta szerveznek tiltakozó akciókat és fórumokat a baranyai megyeszékhelyen. Szeretnek tanítani, mégis úgy tervezik: felmondanak, ha a parlament elfogadja a nemrég benyújtott státusztörvényt. Az elmúlt hónapokban elsősorban ez ellen tiltakoztak a pedagógusok, a diákok és a szülők, de a helyzet Spanicsek Valentina és Bosák Levente szerint már azelőtt is tarthatatlan volt.

Most azért tüntetünk, hogy csak ugyanolyan rossz legyen, mint egy évvel ezelőtt, ne pedig még rosszabb - mondja a státusztörvényről Spanicsek Valentina, aki kollégájával, Bosák Leventével 2022 őszén és idén is több ezer résztvevőt hozott össze különböző demonstrációkon, valamint számos egyeztetést szerveztek a közoktatás problémáiról. Valentina egy pécsi drámatagozatos középiskolában oktat táncot, ezért az alaptantervvel kapcsolatos problémákat csak közvetve érzékeli. A közoktatás általános válságát viszont a saját bőrén: mint sok tanár, ő sem tud megélni a fizetéséből.

• Milyen problémákat látnak az oktatásban?
• És mi lenne szerintük a megoldás?
• Mi a baj a státusztörvénnyel?
• Mitől szenvednek a diákok?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap június 16-án megjelent, 2023/24. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!