„Évek kemény munkájára lesz szükség, hogy a lemaradásokból valamennyit ledolgozzunk”

„Évek kemény munkájára lesz szükség, hogy a lemaradásokból valamennyit ledolgozzunk”

Csapó Benő (Forrás: MTA)

– A pedagógusokat fel kell menteni sok nélkülözhető rutinfeladat alól, hogy a lényegre koncentrálhassanak, szabadabban kereshessék a lemaradások behozásának egyéni útjait – erről is beszélt Csapó Benő Prima Primissa díjas neveléstudományi kutató, a Szegedi Tudományegyetem tanára a digitális oktatással töltött időszak kapcsán a Magyar Hangnak.

Mint a szakember elmondta, a lemaradó diákok felzárkóztatása Magyarországon évtizedek óta kiemelt feladat, és a járvány még jobban felnagyította ennek jelentőségét. – Így az elsők közt kell foglalkozni a nehéz helyzetű iskolák lemaradásának kérdésével – vélte. Szerinte szükség lesz a technikai felszereltség kiegyenlítésére, és a pedagógusok felkészítésére is. – A megnövekedett különbségek miatt még nagyobb szükség lesz a tanulók differenciált fejlesztésére, és nem lehet elvárni a tanároktól, hogy ennek a módszereit maguk „találják ki” – mondta egy ponton megjegyezve: „évek kemény munkájára lesz szükség, hogy a lemaradásokból valamennyit ledolgozzunk”.

Csapó Benő úgy látja, a lemaradás az iskolát kezdő gyerekeket érintette leginkább, és fontos lenne, ha emiatt a pedagógusok több időt fordítanának az olyan, a későbbi tanulást erősen meghatározó kulturális alapkészségekre, mint a szövegértés, olvasni tudás és a matematika. – Ha rajtam múlna, azt javasolnám, hogy a pedagógusok kapjanak speciális felkészítést arra, hogyan lehet ezeken a területeken felzárkóztatni az első néhány évfolyam diákjait – fejtette ki.

  • Miért lenne szükség a pedagógus-fizetések átfogó rendezésére?
  • Mik lehetnek még a járvány miatt digitális oktatással töltött időszak tanulságai?
  • Érdemes lehet-e a nyári szünetben azokat a gyerekeket fejleszteni, akikről félő, hogy lemaradtak?

A válaszokat és a teljes interjút elolvashatja a Magyar Hang május 28-án megjelent 2021/22. számában vagy a Magyar Hang Plusz online felületén.

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!