„Ezek a csávók a rendőrre is rátartják a fegyvert”

„Ezek a csávók a rendőrre is rátartják a fegyvert”

Az embercsempészek által szétvágott NATO-határkerítés (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Létra zörög, arab nyelvű beszélgetés foszlányai érkeznek felénk – egy kisebb tömeg izgatott morajlását is hallani. Éles csattanásokkal dolgozik az erővágó, minden pendüléssel szélesebb lesz a kerítés tetején vágott alkalmi átjáró. Csendben fekszünk a bozótos takarásában, alig pár méterre a határzártól: vagy húsz magyar és szlovák rendőr, Nagy Sándor ásotthalmi mezőőr és a Magyar Hang riporterei. Egy legalább százfős migránscsoport átkelését várjuk, hogy a rendőrök rajtütés keretében elkapják őket.

Véletlenül keveredtünk az akcióba. Nagy Sándorral éppen a határzónát jártuk, amikor egy csapat egyenruhás lépett elénk a bokrok közül. Bizalmatlanul méregettek minket, de a megtermett, szakállas mezőőr néhány barátságos szóval megmentette a helyzetet, nyilván számított hivatalos minősége is. Lényegében neki köszönhettük, hogy szemtanúi lehettünk a rendőrség és az embercsempészek mindennapos harcának. Ami a látottak alapján egyenlőtlennek tűnik.

• Hány migráns juthat át a megerősített határzáron Ásotthalom térségében?
• 
Mikor fújnak visszavonulót még a határvadászok is?
• 
Hogyan változott meg az ásotthalmiak élete csupán néhány év leforgása alatt?
• 
Miért lehet vonzó az embercsempészekkel üzletelni, és hol keresnek sofőrt maguknak?
• M
iként végződött a cikkünk elején bemutatott rajtaütés?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap 2023/42. számában találja. Vegye meg október 26-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!