Ezek itt a kérdések

Ezek itt a kérdések

Nagy Bandó András (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Nyilvántartanak, nyilvánvaló, nevem s telefonom kartotékadat, olykor rábök Dániel próféta, és hív, ha már reá ezt a nemtelen feladatot osztották. Első hívásakor a nevére sem figyeltem, nálam ő nem volt kartotékadat, mostantól sem lesz, gondoltam, és a hívószáma mellé (hogy legközelebb kapásból nyomhassam le a csörgését) bepötyögött nevét számmal együtt kitöröltem, arra gondolván, olyan nevek mellé, akiket haláluk után is megőriztem, nem lehet beírva egy névtelen senki, ahogy nem kerül a listámra sem egy általam hosszú perceken át megfigyelt szkarabeusz (ganajtúró), sem egy undorító rágcsáló latin vagy magyar neve.

Első hívására nem emlékszem, a másodikra igen, így hangzott: „Mért szavazott a Jobbikra?” Mivel nem szeretek félreérthetően fogalmazni, azonmód bekeményítettem, és jeleztem, hogy rögvest leteszem, egyébként pedig én MZP-t támogattam a kampányban, mire ő kijelentette, hogy az lehet, de akkor is a Jobbikra voksoltam, mert…, és ekkor letettem. Akkor még értetlenül bámultam magam elé, miért pont ez itt a kérdés, amikor éppen dől a lángokban álló ház. Hezitáltam, hogy az adott számra küldjek-e egy sms-t, de fölösen fogalmazgattam, mert végül úgy döntöttem, nem írom meg, „ezeknek”, pedig megkérdeztem volna, ugyanilyen oknyomozással hajtja-e Hatvanpuszta titkait, Tiborcz és párja mesebeli meggazdagodásának előzményeit, járt-e már Mészáros Lőrinc egykori gázszerelő rózsadombi birtokán, és részt vett-e egy üzleti tárgyalásán, esetleg utánajárt-e, mért nem nevezik nevükön a megszorításokat, és rákérdezett-e már, hogyan érinti Orbán Viktort ez a csomag, egyáltalán: megrendítette-e az adriai nyaralás a pár százezret tartalmazó családi kasszát? Zárókérdésként még ennyit: mennyiért lesz bármit válogatás nélkül végrehajtó lakájjá egy efféle feladatokat vállaló oknyomozó… hm, médiamunkás?

A teljes cikket a Magyar Hang december 22-én megjelent, 2022/52-53. karácsonyi dupla számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!