Feljelentés ismerős tettes ellen

Feljelentés ismerős tettes ellen

A tihanyi Kenderföldek (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Elmebeteg? Vagy korunk hőse? Keressük azt az embert, aki a csopaki strandon a százesztendős tölgyfát az éj leple alatt körbefűrészelte. Miért őt keressük? Mert őt nehéz lesz megtalálni. És mert ő csak egyetlen fa pusztulásáért felelős.

Ha egész nádasokat irtana ki, ha egy teljes partszakaszt tarolna le, mint az a vállalkozó, aki a balatonakali kemping helyén építi kilométer hosszan húzódó házsorát, tette nem ütközne jogszabályba. Ha ütközne, drága ügyvédek bizonyítanák, hogy mégse. Ha nem egy fát, de egész erdőt vágatna tarra, mint az erdőgazdaság legutóbb a füredi Koloska-völgyben, hogy az évszázados fákat biomasszaként hőerőművekben tüzeljék el, még jó pontot is szerezne az országnak, zöldenergia előállítása címén. Ha vette volna magának a fáradságot, hogy rendesen lepapírozza a fairtást, és jó pénzen fogadott szakértő igazolná, ahogyan ez szokás, miféle gyógyíthatatlan kór támadta meg a kiszemelt fát, most szavunk se lehetne. Vagy hogy a lehulló gallyak életveszélyesek! Ilyen címeken az elmúlt évtizedekben a Dunántúlon út menti fasorok sokaságát pusztította el a közutak biztonságára felügyelő hatóság.

• Ahány természetvédelmi jogszabály, annyi kiskapu.
• Turisztikai célú pályázati támogatás sem kizárt a part menti erdők, „rendezetlen” nedves területek irtásához.
• Az ökológiai politika nem egyes jogszabályok módosítását követeli.

A teljes cikket a
Magyar Hang december 9-én megjelent, 2022/50. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!