Fölkészül Békés: megnéztük, milyen tartalékról beszélt Orbán Viktor

Fölkészül Békés: megnéztük, milyen tartalékról beszélt Orbán Viktor

„Hobbiló” Végegyházán (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Ahogy Tündi, a hófehér hobbiló végigvonul a végegyházi Béke utcán, azonnal megtelik élettel a környék. Az autó rádiójából román manele szól, a Mercedes csomagtartójára tett, virágos felesespoharakba aranyszínű ágyaspálinka kerül a műanyag fantáspalackból. Mi azonban nem a gyomaendrődi lóvásárra készülő Tündi miatt jöttünk. Hanem a romos házak és üres telkek miatt, melyek között Végegyháza utolsó utcájában sétál a helyi „vajda” paripája.

Békés megyében vagyunk, ahol a 2022-es népszámlálási adatok szerint közel tizenhárom százalékkal csökkent a 2011-es cenzus óta a lakosság. Ez a mutató a külső és belső migráció, illetve a népességfogyás eredménye, és szinte az összes békési településen megtapasztalható; végigböngészve a számokat megállapítható, hogy szinte csak azokból az aprófalvakból nem tűnt el legalább kétszáz ember ebben az időszakban, ahol eleve nem laktak ennyien. Ilyen Végegyháza is.

Mégis: Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) évadnyitóján arról beszélt, hogy Magyarországnak hamarosan félmillió munkavállalóra lesz szüksége, és hazánknak „van földrajzi tartaléka”.

• Melyik történelmi esemény volt a választóvonal Békésben?
• Miért csalódott a Fideszben a vajda?
• Egyetértenek-e a helyiek Orbánnal a romániai vendégmunkások kapcsán?

A teljes cikket a Magyar Hang március 17-én megjelent, 2023/11. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!