Fütty a Tranziton

Fütty a Tranziton

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (b), Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke (j) és Horváth Szilárd moderátor és (k) a Merre tovább, melyik úton? Vita az ország helyzetéről címû pódiumbeszélgetésen a Tranzit politikai fesztiválon Tihanyban 2023. augusztus 25-én (Fotó: MTI/Bodnár Boglárka)

Méltatlankodó morajlás vonult végig a kormánypárti közönség soraiban, amikor évekkel ezelőtt a Tihanyban megtartott Tranzit fesztivál rendezvényén egyik meghívott vitapartnerként a „Fidesz médiafölénye” kifejezést mertem használni. „Itt mindjárt kifütyülnek!”, suhant végig az agyamon, de erre nem került sor. Márki-Zay Péter egykori ellenzéki miniszterelnök-jelölt már nem kerülte el a sorsát a múlt héten megrendezett Tranziton, őt bizony kifütyülték, amikor arról beszélt, hogy nem szégyen külföldi segítséget használni a diktátorok ellen, a magyar történelemben többször volt már erre példa. A Gulyás Gergely miniszterrel folytatott vita mégsem fulladt botrányba, a legfeszültebb ponton maga a vitavezető intette mérsékletre az eléggé felhevült érzelmű közönséget.

Könnyebb dolgom volt elemzőként, mint azoknak az ellenzéki politikusoknak, akik hajlandók elmenni a Tranzit fesztiválra kormánypárti politikusokkal vitatkozni, nekik ugyanis több a veszítenivalójuk. A rendezvényszervező Kommentár folyóirat a NER támogatója, a moderátorok legtöbbször nem vezetik pártatlanul a kormánypárti-ellenzéki szócsatákat (vagyis a kormánypárti politikusoknak kedveznek), a közönség is nagy többségében fideszes érzelmű. A közeg tehát nem éppen barátságos az ellenzéki politikusok számára, és aki nem eléggé felkészült és fegyelmezett, az könnyebben elkövethet hibákat, amelyeket napokon (rosszabb esetben heteken) keresztül a fejére lehet olvasni. Gelencsér Ferenc renoméjának határozottan ártott a Gulyás Gergellyel lezajlott tavalyi vita, általános vélemény volt, hogy a Momentum elnöke kritikán aluli teljesítményt nyújtott, így könnyűszerrel ki lehetett nevetni. A malőr most augusztusban nem ismétlődött meg, mert a Momentum elnöke ezúttal nem volt vitapartner, a párt egy-egy szakpolitikusa mérette meg vitakészségét kormánypárti ellenfelével.

• Érdemes-e ignorálni az ellenzéknek a Tranzitot?
• Jó lenne egy ellen-Tranzit?

A teljes cikket a
Magyar Hang hetilap szeptember 1-jén megjelent, 2023/35. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!