Gombabetegségek tizedelik a szőlőt

Gombabetegségek tizedelik a szőlőt

Fotó: Szatmári Borbirtok

Kezdődik a szüret, a következő hetekben derül ki, milyen lesz a 2023- as évjáratú bor. – Sajnos kiszámíthatatlanná vált az időjárásunk: tíz éve borászkodunk, de ekkora szélsőségekkel még nem találkoztunk – mondta lapunknak Molnár Tímea Szent György-hegyi kézműves bioborász. A tavalyi aszály miatt a legtöbb területen megszikkadtak a szemek, így ugyanakkora területről sokszor csak harmadannyi bort lehetett realizálni, mint máskor. Idén viszont a nagy esők, a meleg, párás idő miatt volt nehéz megvédeni az ültetvényt a gombafertőzésektől: míg egy kedvezőbb időjárású évben 6–8 permetezésre van szükség ahhoz, hogy egészséges maradjon a szőlő, most sokan 10–12 permetezéssel sem tudták megvédeni az ültetvényt.

Sárosdi Róbert szekszárdi borász is úgy tapasztalta, hogy feszesebben kellett tartani a növényvédelmet, másfélszer–kétszer annyit kellett permetezni, mint egy átlagos évben, miközben 30-40 százalékkal drágultak a növényvédő szerek. – Láttunk olyan ültetvényeket, ahol nem jártak teljes sikerrel a védekezés terén, ott valószínűleg nem lesz nagy szüret idén – tette hozzá a Sárosdi Pince tulajdonosa, aki szerint a szeptemberi időjárás még döntő szerepet játszik abban, hogy az eddigi termés minősége a későbbiekben hogyan alakul.

• Melyik betegség jelenti a legnagyobb problémát idén a borászok számára?
• 
Mivel keseríti a kormány az amúgy is sok gonddal küszködő borászok mindennapjait?
• 
Miért gondolják a borászok, hogy munkájuk egyfajta kötéltánc?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap szeptember 8-án megjelent, 2023/36. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online! 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!