Grecsó Krisztián: Kasztrendszerbe merevedett a társadalom

Grecsó Krisztián: Kasztrendszerbe merevedett a társadalom

Grecsó Krisztián (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

A polgári kultúra természetes része, hogy a vagyonnal és a hatalommal felelősség is jár. Ez a szemlélet itthon teljes mértékben hiányzik – mondta a Magyar Hangnak Grecsó Krisztián. Az író-költő hangsúlyozta, az oktatás és a kultúra területén is nagyon sokat kellene és lehetne tenni, csak az akarat hiányzik. Grecsó Krisztiánnal az idén újra elnyert Libri irodalmi közönségdíj kapcsán beszélgettünk.

Amit Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója a magyar irodalom belterjességéről többször megfogalmazott – „kialakult egy olyan irodalmi elit, amely egymással és csak egymással foglalkozik” –, az minden autoriter rendszerben elhangzott már, vagyis hogy az irodalom eltávolodott az élettől – mondta az interjúban Grecsó Krisztián. – Ez azért nagyon érdekes, mert aki ennyire a hatalom közelében mozog, mint ő, az veszélyesen messze kerül attól a valóságtól, amelyet hiányol a művekből. Valószínűleg ezért sem veszi észre, hogy mennyi szociálisan érzékeny, fontos szöveg születik Magyarországon.

Grecsó Krisztián szerint olvasók vannak, csak meg kell találni az utat hozzájuk. – Ha egy vers elindul, felfigyelnek rá, és hatni kezd, akkor a közönség úgy tud lelkesedni érte, akár egy dalért. A költészet rajongókat gyűjt. A siker titka, mint sok más esetben, itt is az oktatásban keresendő. Ha a kreativitás felől közelítünk a gyerekekhez, akkor felkelthetjük az érdeklődésüket az alkotás és a szövegek iránt – mondta az író-költő.

• Miért vált tabuvá a betegség?
• Miért nem írnak a műveiről a kritikusok?
• Menyit változott a magyar irodalmi élet az elmúlt negyed században?
• Mit kellene tennie az elitnek ahelyett, hogy negyvenmilliós terepjárókat vásárol?

A teljes interjút a Magyar Hang június 11-én megjelent 2021/24. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!