„Gyakorlatilag minden boltban kapható árunál” zavart okoz a keresztbeállt konténerszállító

„Gyakorlatilag minden boltban kapható árunál” zavart okoz a keresztbeállt konténerszállító

A Maxar Technologies által közreadott műholdkép a keresztbe fordult és beszorult Ever Given nevű konténerszállító a Szuezi-csatornában 2021. március 27-én (Fotó: MTI/AP/Maxar Technologies)

Az Ever Given nevű konténerszállító hajó hat napra elzárta a Szuezi-csatornát, amibe az egész világgazdaság beledöccent. Az incidens aggasztó példával szolgált arra, hogy a globális kereskedelem és az egész gazdasági világrendszer milyen sérülékeny, és a léte olyan, ezer sebből vérző és esetleges tényezőktől függ, mint az átláthatatlan fennhatóság alá eső teherhajók, elavult csatornák vagy a kalózoktól nyüzsgő tengeri útvonalak.

Március 23-án magyar idő szerint 7 óra 40 perckor a Malajziából Rotterdamba tartó Ever Given teherhajó megfeneklett a Szuezi-csatornán. Az orra nekiütközött a csatorna keleti partjának, a tatja pedig néhány méter híján a nyugati partot érte. A hajó totálisan elzárta a világ egyik legforgalmasabb mesterséges hajózási útvonalát.

Összesen több mint 350 hajó torlódott fel a csatorna közvetlen közelében. A világ legkülönbözőbb cégei kezdtek pánikolni beszállítási láncuk megszakadása miatt. A globális világgazdaságban egymással látszólag egyáltalán nem összefüggő események, amelyek a „gépezet” működését bármely ponton megakasztják, valószínűtlenül kiterjedt zavart okozhatnak. Egyes szállítmányozási szakértők szerint a baleset „gyakorlatilag minden boltban kapható áru” ellátásában zavart okoz, hiszen hat teljes napra leállt a Szuezi-csatorna forgalma, ahol a teljes világkereskedelem 12 százaléka halad át.

A teljes cikkben erről is olvashat:
– Miért volt különösen súlyos hatása az incidensnek?
– Milyen termékek tűnhettek volna el a polcokról?

A teljes cikket a Magyar Hang április 9-i 2021/15. számában (tartalomjegyzék itt) találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!