Harmadik út – mi között?

Harmadik út – mi között?

Fotó: Shutterstock

Az Út nem az odaérés eszköze, hanem arra való, hogy járjunk rajta. Bár oda lehet érni rajta valahová, az Út részéről ez szívesség, magyarázza Karátson Gábor (1935–2015) a Tao te kinghez fűzött kommentárjaiban. De hogy jó vagy rossz úton haladtunk, eldönti majd, miként ítélnek pályafutásunkról, amikor elérkezünk oda, ahová minden út vezet. Áll ez az egyének és a nemzetek sorsára is.

A Karátson Gáborról elnevezett kör – amelynek egyik alapítója vagyok – most Harmadik út címen politikai programot hirdetett. Úgy éreztük, eljött az ideje, hogy kísérletet tegyünk azon elvek rendszeres bemutatására, amelyek alapján egy ökológiai belátásoktól inspirált mozgalom választ kínálhat az emberhez méltó élet elemi feltételeit világszerte fenyegető válság kihívására. Hangsúlyozva, hogy már maga az „ökológiai válság” kifejezés is megtévesztő. Mert a válságnak csupán tünete a bolygó eltartó képességét meghaladó igénybevétel és ennek következményei: a természet romlása, a klímaváltozás, világjárványok stb. Ami most lassan a fejünkre dől, az a késő modern technikai civilizáció betonkolosszusa. Ezt az állapotot fenntartani felesleges, fejlődésnek nevezni hazugság.

Néhány megállapítás Lányi András írásából:
• „Ki kell szállnunk a kényszeres növekedés és örömtelen pazarlás mókuskerekéből, hogy javainkkal célszerűen gazdálkodhassunk, és mindenki értelmes munka fejében jusson tisztességes megélhetéshez.”
• „Soha az emberiség történetében nem összpontosult még ilyen tömegű vagyon, információ és gyilkoló eszköz ilyen kevesek kezén.”

A teljes cikket a Magyar Hang május 21-én megjelent 2021/21. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!