Hatalomról, szolgaságról

Hatalomról, szolgaságról

A drónnal készített képen talajelőkészítő munkálatokat végeznek a leendő CATL akkumulátorgyár területén a Déli Ipari Parkban Debrecen közelében 2023. február 23-án (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Debrecent déli irányból autóval megközelítve a 47-es fő közlekedési úton, Sáránd települést elhagyva, és még Mikepércs előtt balra tekintve, a látóhatár horizontján azonnal feltűnik az épülő kínai akkumulátorgyár pálcikaszerű felépítménye. Döbbenetes élmény már 13–15 kilométer távolságból is rácsodálkozni a hatalmas monstrumra, a vasbeton traverzek égnek meredő látványára, a sík terepre nyomasztó méreteivel ránehezedő leendő gyáróriás szürke kontúrjára. Közeledve a megyeszékhelyhez, az élmény még sokkolóbb: ahol egykoron aranyló gabonamezők nyugtatták az autóvezetésben megfáradt szemeket, ahol hajdanán vörösen rikító pipacsmezők hullámoztak a tavaszi szellőben, ott most valami szörnyszülött emelkedik a magasba a felhők felé. Az építkezés vonzza a szemeket, minden utas egy húúú-t a száján kieresztve mereszti szemét a távolba. A méretek hétről hétre csak növekednek, amire a nem túl távoli múltban azt mondtuk, „ez ekkora lesz”, az most megint terebélyesebb, nem látni még mindig a komplexum végleges méreteit, de a közelében álló két, szintén nem kis méretű üzem, a Krones és a Deufol már most többször is „beleférne” a még építés alatt álló hatalmas épületbe. És valóban, a leendő akkumulátorgyár a közeli alvótelepülés, Mikepércs „faluszéli” házaitól néhány száz méterre, egy bekötő út túloldalán terül el, tehát akik azokban a házakban élnek, egy életre elköteleződnek az akkumulátorgyár udvar végi látványával, egyéb hozadékokról nem is beszélve…

Ez az épülő debreceni gyár a magyarországi hatalom önkényének örök mementója, és ezzel párhuzamosan a kisember semmibevételének szomorú emlékműve. És ez csak egy, bár talán a legszembetűnőbb példája annak, ahogyan a politika drasztikusan beavatkozik a polgárok életébe, figyelmen kívül hagyva minden észérvet, amelyeket akár e gyár esetében is tiltakozó civilek vetettek fel számtalan fórumon. A magát kiemelten családbarátként aposztrofáló kormányt ebben az esetben például a mikepércsi anyák összefogása sem hatotta meg, a kínai kommunista tőke (micsoda paradoxon!) fontosabb volt a gyermekeik jövőjéért aggódóknál, mi sem bizonyítja jobban a hatalom hamis, szemforgató ténykedését, mint ez.

• Milyen rémisztő párhuzamok vannak a szocializmussal?
• Mi az egyetlen remény?

A teljes cikket a
Magyar Hang hetilap 2023-as karácsonyi dupla számában találja. Vegye meg január 4-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!