Hazafiság kamatra

Hazafiság kamatra

Szokásos péntek reggel a Kossuth Rádióban (Forrás: Orbán Viktor/Facebook)

„Nagy nehézségben lennétek, ha mindig csak a színtiszta igazat kellene mondani.” Maruzsa Zoltán oktatási államtitkár eltévedt levele kollégáinak a Telex egyik megkeresése kapcsán

Kellemetlen érzés, amikor a kormány a lakossági megtakarítások, befektetések, vagyis mások pénze körül matat. Sajnos sok honfitársunkat mindez nem érinti, aggasztóan magas azok aránya, akik egyik hónapról a másikra, érdemi megtakarítás nélkül élnek (esetleg az orbáni infláció mostanra apasztotta le a tartalékaikat). Hivatalos bevallása szerint a miniszterelnök is közéjük tartozik, de most nincs helye a bohóctréfának (lásd még: Hatvanpuszta).

Nem vagyok pénzügyi, befektetési tanácsadó; azt vallom, mindenki maga mérlegelje, mit érdemes kezdenie a vagyonával. Az egyén az, aki erről a saját, illetve a családja hasznát vagy akármilyen más megfontolást szem előtt tartva szabadon, a kockázat terhét is viselve dönthet. Normális esetben ebbe nem sok beleszólása van a hatalomnak, legfeljebb szelíd, finom eszközökkel, kedvezményekkel, nem büntetéssel terelheti a közjó és az egyén szempontjából egyaránt hasznosnak vélt irányba a megtakarításokat. Magyarország ismét letérni látszik a normalitás útjáról: a kormány bünteti a banki megtakarítások jó részét, s nyíltan állampapír-vásárlásra ösztönzi a lakosságot. Maga a miniszterelnök állt a kampány élére, amikor a (párt)állami rádióban arról beszélt: az segít háborús időben az országon, aki a megtakarításait állampapírban vagy kincstárjegyben tartja. Az ezt a célt szolgáló kormányzati lépéseket ideiglenes háborús intézkedéseknek nevezte, amelyek megszűnnek, amint vége a háborúnak. Nyilván.

• Orbán is érzi, vékony jégre tévedt a kormánya.
• Hiteles-e hazafias felelősségről papolni?

A teljes cikket a
Magyar Hang hetilap június 23-án megjelent, 2023/25. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!