Több tucat helyszínelői státuszt szüntet meg a rendőrség

Több tucat helyszínelői státuszt szüntet meg a rendőrség

Gyilkosság után helyszínelnek a budapesti Józsefvárosban, 2024. március 20-án (Fotó: MTI/Mihádák Zoltán)

Valódi sokként érte a fővárosi bűnügyi helyszínelőket, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) státuszok tucatjait szüntette meg – értesült a Magyar Hang. Az átalakulás előkészületei információink szerint hónapok óta zajlottak, ez azonban inkább tűnt adminisztratív, mint gyakorlati változásnak az érintett rendőrök számára: tudták, hogy a kerületi kapitányságok hatásköréből hamarosan a BRFK alá vezénylik át őket, azt ígérték nekik, hogy túlnyomó többségük helyszínelőként – de legalább a megszokott munkarendben – dolgozhat tovább.

Ehhez képest március első napjaiban azzal szembesültek, hogy a BRFK a 137 helyszínelői státuszból 41-et felszámol – ami 33 százalékos állománycsökkenésnek felel meg. Mindez nem jár konkrét kirúgásokkal, hiszen a rendőrség új állást kínál az érintett bűnügyi technikusoknak, mégis gyökeresen megváltoztatja az érintettek életét.

• Mi állhat a technikusi státuszok felszámolása mögött, és kik jártak rosszul a „racionalizálással”?
• 
Miért jelent komoly személyes és szakmai problémát, ha egy helyszínelő szakértő pár nap alatt új rendőrségi állást kap?
• 
Hány helyszínelő csoport dolgozhat az átalakítás után a közel 1,8 milliós Budapesten, és hány egy közrendvédelmi rendőrre hány civil jut a fővárosban?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap április 11-ig kapható 2024/14. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!