Hiába a magas átoltottsági szint, továbbra is a halálozási statisztikák élén hazánk

Hiába a magas átoltottsági szint, továbbra is a halálozási statisztikák élén hazánk

Védõfelszerelést viselõ orvos és ápolók egy oxigénellátást segítõ helmet sisakot helyeznek fel egy betegre a koronavírussal fertõzött betegek fogadására kialakított központi intenzív osztályon a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban, Székesfehérváron 2021. április 28-án (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

Miközben előkelő helyen áll Magyarország az uniós átoltottsági rangsorban, sajnos a napi halálozások tekintetében is őrizzük dobogós helyünket – ez derül ki az egyes országok hivatalos napi jelentései alapján készült adatokból.

Az oxfordi egyetem által működtetett, napi szinten frissülő Our World in Data adatbázisa szerint csütörtökön, május 20-án hazánkban az egymillió főre eső covid-halálozások száma 5,28 volt. Ennél csak Horvátország és Lengyelország napi halálozási arányszáma magasabb, 8,77, illetve 6,61. Az európai uniós átlag pedig 3,29.

Magyarországon úgy követeli még mindig az egyik legtöbb áldozatot a koronavírus-járvány, hogy a felnőtt korú lakosság több mint fele – köztük a legnagyobb veszélynek kitett idősek és krónikus betegek túlnyomó többsége – már hetek, esetenként hónapok óta immunizált. Ráadásul az egészségügyi ellátórendszeren sincs már akkora nyomás, mint volt márciusban és áprilisban.

Mivel napi szinten továbbra is vannak kisebb-nagyobb kilengések, a tendencia ezért jobban kirajzolódik, ha a hétnapi gördülőátlagot nézzük.

Ezekről is olvashat még a cikkben:
• Az uniós országban hogyan alakulnak a halálozások?
• Mennyi beoltottnál, miként állnak az államok?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!