Ilyen a koronavírus utáni világ laboratóriuma

Ilyen a koronavírus utáni világ laboratóriuma

Ultraortodox zsidó férfi megkapja a koronavírus elleni vakcinát az Ichilov Egészségügyi Központban a Tel-Avivtól keletre fekvõ Bnei Brakban 2021. február 11-én (Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan)

Izraelben már legalább az egyik adag koronavírus-vakcinával beoltották a népesség felét. Az immár több százezer emberen végzett vizsgálatok bizonyították, hogy a Pfizer oltóanyaga a valóságban is ugyanolyan döbbenetesen hatékony, mint a klinikai teszteken. Így Izrael elkezdhette az ország újranyitását, a világ pedig feszülten figyeli, hogy vajon visszatérhet-e a normális élet a tömeges oltóprogram eredményeképpen.

Izrael nagy részén az előző vasárnap újra kinyithattak az üzletek mindenki számára, az edzőtermeket és a színházakat pedig azok látogathatják mostantól, akiket már beoltottak, vagy igazoltan átestek a betegségen. A nyitás megkezdését pontosan egy évvel az első izraeli fertőzés regisztrálása utánra időzítették.

Az immunitást az egészségügyi minisztérium által kiadott „zöld útlevél” elnevezésű mobiltelefonos alkalmazással tudják igazolni a lakosok, amely az egészségügyi nyilvántartásból hívja le az illető adatait. A távolságtartás azonban továbbra is kötelező. A tánc tilos, a zsinagógák és a mecsetek csak a befogadóképességük felének megfelelő számú hívet engedhetnek be.

A teljes cikkben erről is olvashat:
– Mi az izraeli védekezés titka?
– Hogy válhatott az ország egyetlen hatalmas klinikai teszt terepévé?
– Milyen tapasztalat szűrhető le az oltások kapcsán?

A teljes cikket a Magyar Hang március 5-én megjelent 2021/10. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!